-İRAN KONUŞMA TALEBİNDE BULUNMADI
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ( A . A ) - 08 . 06 . 2010 - Birleşmiş Milletler ( BM ) Güvenlik Konseyi , bugün Türkiye ve Brezilya ' nın talebinin kabul edilmesinin ardından yine toplanarak BM ' ye üye diğer devletlerin de yer aldığı özel toplantıda , İran ' ın nükleer meselesini görüşmeye devam ediyor .
Konsey ' in basına kapalı düzenlenen özel toplantısına , toplantıya katılmak isteyen BM ' ye üye ülkelerin temsilcileri de katılıyor .
Bu arada İran ' ın toplantıda konuşma yapma hakkı olduğu halde bu yönde bir talepte bulunmadığı bildirildi .
Toplantıyla ilgili olarak basına bilgi veren diplomatik kaynaklar , Konsey ' in bugüne dek hep teknik seviyede konuyu görüştüğünü , bugün ise ilk kez BM ' ye üye ülkelerin önünde bir tartışma yapılacağını kaydetti . İran ' a karşı yaptırımların kabul edilmesi halinde bunun bütün BM ülkelerini bağlayacağını belirten kaynaklar , şeffaflık ilkesi içinde bu konunun tartışılması gerektiğini söyledi .
Türkiye ve Brezilya ' nın İran ' la birlikte üzerinde anlaştıkları Tahran Bildirisiyle diplomatik açıdan bir fırsat penceresi açtıklarını ve bunun İran meselesinin çözümünde diplomatik çözüm yolunu kuvvetlendirme amacını taşıdığını belirten kaynaklar , Tahran Bildirisinin güven arttırıcı önlem olarak görülmesi gerektiğini ve bundan yararlanılması gerektiğini söylediler .
İran meselesinin çözümünde " baskı " ve " diplomatik yolun " birbiriyle eşit değerlendirilmemesi gerektiğini belirten diplomatik kaynaklar , asıl çözüm yolunun yaptırım kararı alma gibi baskı yolunun değil , diplomatik yolun olduğunu , meselelerin ancak diplomatik müzakerelerle çözülebileceğini vurguladılar . Tahran Bildirisinden bu anlamda tam olarak yararlanılması gerektiğini söyleyen kaynaklar , yaptırımların kabul edilmesinin diplomatik yolu zayıflattığını , ancak Türkiye ' nin ne olursa olsun diplomatik çözüme önem ve öncelik vereceğini dile getirdiler .
08 . 06 . 2010 23 : 50 : 01


















