Karaman, Türkiye'de Suyu En Tasarruflu Kullanan 3 Ilden Birisi

Karaman, Türkiye'de Suyu En Tasarruflu Kullanan 3 Ilden Birisi

Karaman Ziraat Odasi Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Bayram, Türkiye’de suyu en tasarruflu kullanan üç ilden birisi olan Karaman’da arazilerin yüzde 99’a yakininda modern sulama yapildigini söyledi.

Mehmet Bayram, sulu tarimin oldukça fazla yapildigi illerden birisinin Karaman oldugunu belirterek, “Elma bahçeleri ve bitkisel ürün desenleriyle birlikte yaklasik 1 milyon dekarin üzerinde bir alanda sulu tarim yapilmaktadir. En büyük sorunumuz su ve bunu da her daim dile getiriyoruz. Karaman’in farkli bir özelligi var. Türkiye geneline baktigimiz da suyun o kadar kiymetli oldugu bir dönemde her yerde vahsi sulama yapilirken, Karaman’da yüzde 99’a yakin modern sulama yapiliyor. Karaman ise Türkiye’de suyu en tasarruflu kullanan üç ilden birisidir. Bu anlamda üreticimiz suyun kiymetini fazlasiyla biliyor. Yeralti kaynaklarindan baska da su olmadigi için sikintisi çekiyoruz dedi.



“KOP bölgesinde tarim için yeraltindan yilda 8 milyar metre küp su çekiliyor”

Konya ovasi basta olmak üzere Karaman ve Aksaray’in da içinde bulundugu KOP bölgesinde sulu tarim için yerin altindan çekilen yillik su miktarinin yaklasik 8 milyar metreküp oldugunu ifade eden Bayram, “Yerin altini besleyen su miktarinin ise 4 milyar metreküp oldugunu görüyoruz. Baktigimiz vakitse kullanilan sudan bu yil için 4 milyar metreküp açik verdigini düsünüyoruz. Böyle giderse sonuç hüsran olur. Bu ülkenin tek gerçegi var o da tarimdir. Özellikle Türkiye’yi besleyen KOP bölgesindeki illere dis havzalardan su getirme projelerinin biran evvel tamamlanip ovayi suyla bulusturmamiz gerekiyor. Bereketli topraklarimiz susuzluktan agliyor ve obruklar olusuyor. Suyu az tüketen ürünler ekin denilmesi dogru bir düsüncedir ancak çiftçimiz bunu isteyerek ekmiyor. Çiftçimiz de suyu az tüketen ürün desenlerine destek verilmesini istiyor. Yoksa üretici sular bitinceye kadar sulu tarim yapmaya devam edecektir. Bu arazilerde baska bir sey yetismez. Su sorununun çözülmesinden baska çare yok. Biz her zaman söylüyoruz ülkenin tek kurtulusu var tarimdir, onun da suya ihtiyaci vardir” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile