" Dağı Delen Irmak " Romanya ' da azınlık , Türkiye ' de muhacir ve Amerika ' da göçmen olan bir entelektüelin , Kemal Karpat ' ın yaşam öyküsü . Kitapta ünlü tarihçinin zorluklarla geçen ama başarıyla sonuçlanan hayat mücadelesi okuyucuya sunuluyor .
2009 ' da Türkiye Büyük Millet Meclisi ( TBMM ) Onur Ödülü alan büyük tarihçi , Türkiye ' nin önde gelen birçok politikacısı ve devlet adamıyla yakın ilişkiler kurmuş , Anadolu ' nun birçok köyünde incelemeler yapmış , hakkında yazdığı tüm Türkî Cumhuriyetler ile Ortadoğu ' yu sahada araştırıp , yerinde inceledi . Diğer taraftan , ABD ' de Beyaz Saray ' a davet edilerek sıcak politik görüşmeler konusunda görüşlerine sıkça başvurulan bir isim olan Karpat , yaşamının her anını çalışmayla geçirmiş başarılı bir isim .
Dünya çapında büyük bir tarihçi olarak anılan bu büyük tarihçinin yaşam öyküsü , Emin Tanrıyar ' la gerçekleştirdiği söyleşide anlatılıyor . " Dağı Delen Irmak " bu anlamda , Tuna ' da başlayıp dünyanın farklı yerlerinde devam eden , büyük bir başarı öyküsünün kitabı .
Kitapla ilgili Şahin Alpay ve Can Dündar ' ın görüşleri şöyle ;
Şahin Alpay : " Karpat ' ın hem Batı hem Doğu kültürüne vakıf olmasının ve her iki dünyada el üstünde tutulmasının ipuçları kişisel tarihinde gizli . ' '
Can Dündar ; Devletin içindeki Ejderha . . .
Türkiye ' ye gelmeden önce ettiği yemin neydi?
Cumhuriyet ne zaman gerilemeye başladı?
Neden Amerika?
Ermeni meselesi hakkında ne düşünüyor?
Üç Kemaller ve Aziz Nesin ' le dostluk . . .
Türkiye ' de neden bir daha darbe yapılamaz?