Keraterm Kampında Katledilen 200 Boşnak Törenle Anıldı

Keraterm Toplama Kampı mağdurlarından Nastic: 'Olayların yaşandığı gece kampa zehirli madde atıldı. Birden hepimiz şarkı söylemeye, sonra da kavga etmeye başladık. Daha sonra bize dışarıdan ateş açtılar. Kimi zehirden öldü kimi kurşundan'

Bosna Hersek'in batısında yer alan Prijedor kenti yakınlarında bulunan ve Bosna Savaşı sırasında Sırplar tarafından oluşturulan Keraterm Toplama Kampı'nda katledilen 200 sivil, ölümlerinin 24'üncü yıl dönümünde törenle anıldı.

Kampta hayatlarını kaybedenleri anmak için toplanan kurban yakınları, savaş mağdurları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, 1992 yılında 23 Temmuz'u 24 Temmuz'a bağlayan gecede 200 Boşnak'ın katledildiği kampın yerini ziyaret ederek dualar etti.

Bosna Hersek Toplama Kampı Mağdurları Derneği Başkanı Mirsad Duratovic, Bosna Savaşı sırasında Sırplar tarafından oluşturulan kampların saklanmaya çalışıldığını savunarak, 'Bize o kamplara girmeyi yasaklayabilir ve onları yıkmak isteyebilirsiniz ancak yaşananlar ve hatıralar asla unutulmayacaktır.' dedi.

Savaş dönemine ait kurşun izlerinin halen görüldüğünü söyleyen Duratovic, savaş sırasında açılan başta Keraterm olmak üzere Omarska, Kozarac, Matarusko Dağı ve Koricanske kayalıklarında toplamda 3 bin 176 sivilin öldürüldüğünü söyledi.

Banja Luka Toplama Kampı Mağdurları Birliği Başkanı Sabahudin Garibovic de toplama kampı mağdurlarının hak ettiklerileri şeylere sahip olmadıklarına işaret ederek, toplama kampı olan bölgelerde anıt dikilmesine izin verilmediğine dikkati çekti.

Keraterm Toplama Kampı mağdurlarından Mehmed Nastic ise olayların yaşandığı gece kampa zehirli madde atıldığını söyleyerek, 'Birden hepimiz şarkı söylemeye, sonra da kavga etmeye başladık. Daha sonra bize dışarıdan ateş açtılar. Kimi zehirden öldü kimi kurşundan.' diye konuştu.

Bosna Savaşı sırasında Sırplar tarafından 1992 yılında açılan Keraterm Toplama Kampı'nda yaklaşık 3 bin Boşnak ve Hırvat sivil esir tutuldu. 23 Temmuz'u 24 Temmuz'a bağlayan gece ise yaşları 16 ila 66 arasında değişen 200 Boşnak katledildi. Savaştan önce seramik fabrikası olarak faaliyet gösteren Keraterm'de toplam 371 Boşnak ve Hırvat sivil öldürüldü.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile