Kim demiş okumuyoruz diye

Kim demiş okumuyoruz diye

Her dört kişiden birinin kitap okuma alışkanlığı var, kişi başına okunan kitap sayısı yılda ortalama 7,2.

Türkiye'de ilk defa gerçekleştirilen bir projeyle ülkenin Okuma Kültürü Haritası çıkarıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, vatandaşların okuma alışkanlıklarını saptamak amacıyla hazırlanan projenin sonuçları, "Türk halkı kitap okumaz" yargısını çürütse de okuma alışkanlıklarımızın 'zayıf' olduğunu gösterdi. Buna göre, Türkiye'de her dört kişiden birinin kitap okuma alışkanlığı var fakat kişi başına okunan kitap sayısı yılda ortalama 7,2. Rapor, her coğrafi bölgeden bir il seçilerek, 26 ilde 6 bin 212 kişiyle yapılan anketlerle hazırlandı. Sonuçları yorumlayan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, yetişkin nüfus içerisinde okuma alışkanlığının olmadığını fakat genç nüfusun ders kitaplarıyla kazandığı bir okuma kültürü olduğunu vurguladı. Araştırmanın katılımcılarının büyük çoğunluğu 15-34 yaş grubunda, büyükşehirlerde yaşıyorlar ve anne babaları ilkokul mezunu. Ortaya çıkan çarpıcı sonuçlar şöyle:

İSTANBUL'DA AŞK, İZMİR VE ANKARA'DA MACERA

Araştırmada ortaya çıkan en çarpıcı sonuçlardan biri İstanbul'da aşk romanlarının, Ankara ve İzmir'de ise macera romanlarının okunuyor olması. Hakkari, Bitlis, Van ve Muş gibi illerde, İstanbulda olduğu gibi aşk romanı tercih ediliyor. Güneydoğu Anadolu, 'psikoloji' temalı kitaplara yönelirken, Türkiye'nin kalan kısmı 'macera' kitapları okuyor. Ortalamada macera temalı kitaplar, yüzde 21,9 ile ilk sırada.

EN ÇOK DOĞU ANADOLU OKUYOR

Bir yıl içinde okunan kitap adedi dikkate alındığında, ortalama 12,1 kitapla Erzurum ve Erzincan birinci sırada yer aldı. İkinci sırada Kocaeli, Düzce gibi iller gelirken, Ege Bölgesi yılda beş kitap okuma oranıyla geri sıralarda kaldı.

RASTGELE SEÇİP, DÜZENSİZ OKUYORUZ

Araştırmaya katılanların yüzde 45,5'lik kesim rastgele kitap seçiyor ve düzensiz okuyor. Bir seferde en fazla 30 dakika kitap okunurken, katılımcıların yüzde 90,16'sı yayınevi tercihi yapmıyor. Yüzde 84,2'lik bir kısım da düzenli olarak bir yazarı takip etmiyor.

KORSAN KİTAP ALMIYOR(MUŞ)UZ!

Kitap, yüzde 47,11 oranıyla en çok okunan basılı materyal. İkinci sırada yüzde 34,45 oranla gazete var. Şaşırtıcı olan ise vatandaşların yalnızca yüzde 14,81'i korsan kitap aldığını itiraf ederken, yüzde 84,16'sının bu soruya "Hayır" yanıtı vermesi.

KÜTÜPHANELER KULLANILMIYOR

Türkiye'nin yüzde 95,06'lık bir bölüm halk kütüphanelerine üye olmadığını söylüyor. Ayrıca yüzde 88,79'luk bir bölüm kütüphanelerden yararlanmadığını belirtiyor.

Pamuk ve Kulin takipte

Okuma alışkanlıklarını belirleyen araştırmada diğer sonuçlar şöyle:

-Katılımcıların yüzde 60,83'ü okumaya zaman bulamıyor.
-Katılımcıların yüzde 74,72'si okuma alışkanlığını kendiliğinden kazanmış.
-Katılımcıların sadece yüzde 15,9'u düzenli olarak yazarları takip ettiğini belirtirken, Ömer Seyfettin, Ayşe Kulin ve Orhan Pamuk en çok takip edilen üç yazar.
-Katılımcıların yüzde 43,49'unun evinde en az bir en çok 25 kitap bulunuyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile