KKTC'nin İlk Yerli Otomobilinin Üretileceği Tesislerin Temeli Atıldı

Başbakan Özgürgün: 'Yakın Doğu ailesi her projesi ile ülke ekonomisine prestij kazandırdığını kanıtlamıştır. Geleceğin otomobili olarak gösterilen elektrikli arabanın imal alt yapı merkezinin temelini atarken ekonomik ve çevre dostu olarak tasarlanan Günsel'in yol açık olsun' KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Atun: 'Günsel, bir depoyla 350 kilometre yol kat eden elektrikli bir araç. Yurt dışına ödediğimiz akaryakıt paralarına karşı milli gelirin bizde kalacağına dair önemli bir fırsat, önemli bir adımdır. Bu tesisin açılışının hayırlı olmasını dilerim'

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) ilk yerli otomobili 'GÜNSEL'in üretim tesislerinin temeli törenle atıldı.

Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) İnovasyon Merkezi ve AR-GE ekipleri ile Otomotiv Mühendisliği Bölümü tarafından geliştirilen ilk yerli otomobil 'Günsel'in üretiminin yapılacağı tesislerin temel atma törenine, KKTC Başbakanı Hüseyin Özgürgün, KKTC'nin 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, bazı bakanlar, milletvekilleri, üniversitenin mütevelli heyeti ve vatandaşlar katıldı.

Törende konuşan Başbakan Özgürgün, her yeni gün KKTC’nin geleceğini inşa etme hedefiyle yeni ufuklara doğru yol alan 'Günsel' ailesinin bir başarısına daha tanıklık etmenin sevincini ve mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Günsel ailesinin, ülkenin kalkınma tarihine ismini altın harflerle yazdırdığını ifade eden Özgürgün, 'Yakın Doğu ailesi her projesi ile ülke ekonomisine prestij kazandırdığını kanıtlamıştır. Geleceğin otomobili olarak gösterilen elektrikli arabanın imal alt yapı merkezinin temelini atarken ekonomik ve çevre dostu olarak tasarlanan Günsel'in yol açık olsun.” diye konuştu.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun da Günsel ile KKTC devletinin kendi ayakları zerinde durmak adına güçlü adımlar atan bir ülke haline geleceğine işaret ederek, dünyanın artık küresel bir köy haline geldiğini ve bu köyde KKTC’nin kendi yerini talep etmesi gerektiğini vurguladı.

- Ülke ekonomisine katkı sağlayacak

EXPO 2016 fuarında yer alan Günsel’in kurulacak tesiste üretilmesi ile yurt dışı pazarlarına açılarak ülke ekonomisine katkısının artacağını dile getiren Atun, 'Günsel, bir depoyla 350 kilometre yol kat eden elektrikli bir araç. Yurt dışına ödediğimiz akaryakıt paralarına karşı milli gelirin bizde kalacağına dair önemli bir fırsat önemli bir adımdır. Bu tesisin açılışının hayırlı olmasını dilerim.” dedi.

-Ülke ekonomisi açısından yeni bir dönem açıldı

YDÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan Günsel ise ülke ekonomisi, geleceği ve vizyonu açısından yeni bir dönemin açıldığını ve tarihsel anlardan birinin yaşandığını söyledi.

Günsel ailesi olarak, ülkeyi ve insanlarını ileriye götürecek milli bir hayal kurduklarını ve bu hayale sıkı sıkı sahip çıktıklarını anlatan İrfan Günsel, “İlk yerli otomobili üretme aşkımız kalbimizde kıvılcım olarak belirdiği andan itibaren, bu ateşi daha çok çalışarak, teknolojinin peşinden giderek ve her adımda engelleri aşarak canlı tuttuk. Çok şükür ki bu hayalimizi bugün sizlerle birlikte başarıyla hayata geçiriyoruz.' değerlendirmesinde bulundu.

Tesislerde üretilecek elektrikli Günsel otomobili, tam dolu bir batarya ile 350 kilometrelik yol kat edebilecek ve benzinli otomobillere kıyasla yüzde 80 verimlilik sağlayacak. Yaklaşık 102 beygir gücünde sahip olan otomobil 100 kilometre hıza sadece 8 saniyede çıkabilecek.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile