Kobani olayları ile kandırılanlar PKK'dan kaçıyor

Kobani olayları ile kandırılanlar PKK'dan kaçıyor

Güvenlik güçlerinin etkili ve kararlı operasyonları, terör örgütü PKK'nın çözülmesini beraberinde getirdi.

Operasyonlarda ağır kayıp veren terör örgütünden PKK'dan kaçıp güvenlik güçlerine sığınan teröristlerin sayısı her geçen gün artıyor.

Terör ve güvenlik uzmanlarına göre Kobani olayları sırasında PKK'ya katılan gençler, örgüt gerçekleriyle yüzleştikten sonra teslim oluyor. Rakamlar da uzmanların bu tezini doğruluyor. Kobani olaylarının yaşandığı Ekim 2014 tarihinden bugüne kadar bin 3 terörist güvenlik güçlerine teslim oldu.

Suruç'ta iki polisin şehit edilmesinden sonra başlayan operasyonlarda PKK'ya tarihinin en büyük darbesi vuruldu. Son altı ayda, 2 bine yakın örgüt mensubu etkisiz hale getirildi. Bunun yanında örgütten kaçıp Türkiye'ye sığınanların sayısı ise her geçen gün artıyor.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Ekim 2014'ten bu yana güvenlik güçlerine teslim olan terörist sayısı bin 3'ü buldu.

PKK'daki bu hızlı çözülmeyi değerlendiren terör ve güvenlik uzmanları, Kobani olayları sırasında dağ kadrosuna katılan gençlerin örgütün gerçekleriyle yüzleştikten sonra teslim olmaya başladıklarını belirtiyor.

- Kobani olaylarıyla kandırıldılar

Terör ve güvenlik uzmanı Doç. Dr. Mehmet Şahin, son altı ayda PKK'nın tarihinin en ağır kayıplarını verdiğini belirterek, 'Kobani olayları sırasında kandırılıp dağa çıkarılan gençler, gerçeklerle yüzleşince buldukları ilk fırsatta teslim oluyorlar. Rakamlar bunu gösteriyor' dedi.

PKK'daki çözülmenin birden fazla nedeni olduğunu açıklayan Şahin, operasyonların yanı sıra devletin teslim olan teröristlere yaklaşımının da böyle bir sonuç alınmasında etkili olduğunu söyledi.

Kobani olayları sırasında örgütün gençlere yönelik faaliyetlere ağırlık verdiğini belirten Şahin, 'Kobani gelişmesiyle gençlere Suriye'de kendilerine terk edilmiş bir bölge olduğu yönünde propaganda yapıldı. Bundan etkilenen birçok genç, silahlı eğitimlerin verildiği kamplara götürüldü. Kısa bir süre sonra kırsala sürülen bu gençler, ölümle yüzleşince buldukları ilk fırsatta Türkiye'ye teslim olmaya başladı' diye konuştu.

- Güvenlik güçlerinin hassasiyeti planlarını bozdu

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) kendi kabiliyet ve istihbaratıyla son altı ayda 2 bine yakın PKK'lıyı etkisiz hale getirdiğini anımsatan Şahin, operasyonların aynı kararlılıkla devam etmesi halinde örgütün insan kaynağının bitme noktasına geleceğini kaydetti.

Kırsalda umduğunu bulamayan örgütün çatışmaları şehir merkezlerine taşıdığını anlatan Şahin, güvenlik güçlerinin sivil halkın zarar görmemesi için hassasiyet gösterdiğini ifade ederek, 'Güvenlik güçlerinin bu hassasiyeti örgütün planlarını bir kez daha boşa çıkardı. Kitlesel eylem beklentisi olan PKK, etkili operasyonlar nedeniyle şehirlerdeki militanlarının önemli bir kısmını kaybetti' dedi.

- Kuzey Irak üzerinden Türkiye'ye teslim oluyorlar

Güvenlik politikaları uzmanı Mete Yarar da PKK mensuplarının teslim olmasında TSK'nın operasyonlarının etkili olduğunu ifade etti. Geçmiş yıllara göre Türkiye'ye sığınan PKK'lıların sayısının arttığını belirten Yarar, militanların örgütten kaçıp Türkiye'ye nasıl teslim olduklarını anlattı:

'Son zamanlarda teslim olanların sayısı geçmiş yıllara göre fazla. Bu da PKK ile yürütülen mücadeledeki başarıyı gösteriyor. Militanlar, örgütten kaçtıklarında Kuzey Irak'taki Mesut Barzani'nin partisi KDP'ye sığınıyor. PKK'dan kaçtıklarını, teslim olmak istediklerini söyledikten sonra da oradaki güvenlik güçleri kendilerine iki tercih sunuyor. Buna göre isteyen militanlar orada kalıyor, isteyenler de Türkiye'ye gelip teslim oluyor. Teslim olmak isteyenler için Türkiye ile irtibata geçiliyor ve militanlar güvenlik güçlerimize teslim ediliyor.”

- 'Çözülme devam edecektir'

Terör örgütü PKK'nın itirafçılarından Abdülkadir Aygan ise örgütün üst düzey yöneticileri dışındaki bütün kadrolarının teslim olmaya hazır olduklarını söyledi. Bulduğu ilk fırsatta örgütten kaçmak isteyen çok sayıda PKK'lının olduğunu belirten Aygan, 'Kamplar yerle bir edildi. Artık sığınacakları yerleri kalmadı. Özellikle örgüte yeni katılan gençler buldukları ilk fırsatta kaçıp Türkiye'ye sığınıyor. Bu çözülme devam edecektir' dedi.

PKK'nın, Çözüm Süreci ile yaşanan olumlu havayı adam devşirmek için kullandığını ifade eden Aygan, özellikle 18 yaşından küçük gençlerin hedef seçildiğini kaydetti. Örgütün gençleri siyasi eğitim vaadiyle kandırdığını aktaran Aygan, buna karşın gençlerin çatışmalarda kullanıldığını söyledi.

- Grup halinde teslim oluyorlar

Aygan, örgütten toplu kaçışlara ilk kez şahit olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

'Örgüt tarihinde gruplar halinde teslim olan militanları ilk kez görüyoruz. Operasyonlar arttıkça teslim olacakların sayısı artacaktır. Gençlere 'siyasi eğitim vereceğiz' deyip kandıran örgüt, daha sonra onları çatışmalarda kullanıyor. PKK'nın ağır kayıplarını gören bu gençler ölmek yerine teslim olmayı tercih ediyor ve ilk fırsatta Türkiye'ye sığınıyorlar.'

Terör örgütü üyelerinin ihbar edilmesi için yakın bir zaman önce kurulan ihbar hattına da değinen Aygan, 'Bu hat sayesinden şehirlerdeki militanlar kısa bir süre içinde temizlenecektir' ifadesini kullandı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile