Komisyonun, Balıkesir ve Çanakkale Bölgesi Bilgi ve Deneyim Paylaşımı Platformu Toplantısı, Otel Basri'de yapıldı.
Gönül, ''Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinde Geri Sayım Başladı'' kampanyasının tanıtım filminin gösterimiyle başlayan toplantıda, kadın erkek fırsat eşitliğini sağlayabilme, kadının statüsünü güçlendirecek mekanizmalar üzerinde çalışmaların yapıldığı bölgesel toplantıların diğer bölgelerle devam edeceğini belirterek, bu toplantıların ardından bölgesel eylem planlarının hazırlanarak uygulamaya konulmasının hedeflendiğini söyledi.
Türkiye'de kadın-erkek eşitliğinin Anayasa ile garanti altına alındığını anımsatan Gönül, bunun son yapılan referandumla gerçekleştirilen anayasa değişikliğiyle güçlendirildiğine dikkati çekti.
Kadınların önüne, birçok alanda engeller çıktığını vurgulayan Gönül, şöyle devam etti:
''Kadına karşı ayrımcılık yapılmaması adına önemli düzenlemeler yapıldı. Dünya ülkelerine baktığımızda çok ileri düzeyde önemli değişikliklerin Anayasamızda var olduğunu biliyoruz. Hukuki alanda ve mevzuatta eksiğimizin çok olmamasına rağmen uygulamada ve sahada, bazı davranış kalıpları ve ön yargılarla karşılaşıyoruz. Bu davranışları ve ön yargıları kaldırmak ancak kadın-erkek işbirliğiyle yapılabilir.''
-Toplumsal şiddet-
Türkiye'deki toplumsal yaranın şiddet olduğunu vurgulayan Gönül, şiddetin her türlüsüyle topyekun mücadele edilmesi gerektiğini ifade etti.
Gönül, şiddetin, salgın hastalık gibi belli bir potansiyeli olduğunu belirterek, ''Spordan sağlık çalışanlarına, çocuklardan kadınlara kadar her alanda toplumun davranış kalıplarının değiştirilmesi, dönüştürülmesi noktasında siz kanunlarla en iyi yasaları getirseniz de bu değişimi sağlamak adına topyekun bir mücadele, çaba, emek gerekiyor'' diye konuştu.
Gelişmişlik seviyesi, demografik yapısı dikkate alındığında Güney Marmara'nın, kadının üretime katkı koyduğu bölgelerden biri olduğunu ifade eden Gönül, toplumsal cinsiyet eşitliğinin şehirden şehre farklılıklar gösterebildiğini bildirdi.
Azize Sibel Gönül, yerel yönetimlerde kadınlara daha çok yer verilmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti: '
'Oysa ki bu alanlarda çok daha fazla kadının olması gerekiyor. Çünkü, yerelde üretilen hizmetlerin büyük çoğunluğu kadınla doğrudan bağlantılı. Sokaktaki lambanın yanmadığını, çöpün toplanıp toplanmadığını bilen kadın. Yakınında pazar yerinin olup olmadığını, engellilere rahat yaşam alanları bulunup bulunmadığını, yolunun asfalt ve çocuk kreşinin olup olmadığını bilen yine kadın. Bütün bunları alt alta koyduğunuzda bu hizmetlerin üretildiği alanda kadın varlığının çok az olması anlaşılabilir bir şey değil. Bunun için biz kadınlar, öncelikli olarak bu alanlarda var olabilmeliyiz. Kadınların bunu arzu etmesi, istemesi bu alanda var olabilmesi için inanması lazım. İnanmak ve çalışmak çok iyi iki arkadaştır. Bunlardan biri olmazsa olmaz. Bu konuda, tüm siyasi partilerin, yerel yönetimlerin özellikle gayret göstererek olumlu çalışmalar yapmasını, alınması gereken tedbirleri, kararları almasını bekliyoruz.''
Daha sonra, Vali Yılmaz Arslan ve Belediye Başkanı İsmail Ok, ''Şiddetle Mücadelede Biz Erkeklerde Varız'' kampanyası kapsamında hazırlanan metne Komisyon Başkanı Azize Sibel Gönül eşliğinde imza attı.
Toplantıya, Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahir Alkan, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Üyesi CHP Balıkesir Milletvekili Ayşe Nedret Akova, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Demokratik Program Yönetişim Müdürü Dr. Leyla Şen, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü Sosyal Statü Daire Başkanı Zeynep Göknil Şanal da katıldı.
Komisyon Başkanı Gönül:
TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Azize Sibel Gönül, ''Spordan sağlık çalışanlarına, çocuklardan kadınlara kadar her alanda toplumun davranış kalıplarının değiştirilmesi dönüştürülmesi noktasında siz kanunlarla en iyi yasaları getirseniz de bu değişimi sağlamak adına topyekun bir mücadele, çaba, emek gerekiyor'' dedi.