Köylü Kadinlar Asirlik Gelenegi Yasatiyor

Köylü Kadinlar Asirlik Gelenegi Yasatiyor

Bilecik’in Osmaneli ilçesi Düzmese köyünde asirlik gelenegi yasatan kadinlar, her yil mayis ayinin son haftasinda toplu olarak yaptiklari Hidirellez çorbasini tüm köye dagitiyor.

Düzmese köyünde sabah erken saatlerde hazirliklara baslayan kadinlar aralarinda is paylasimi yaparak yöresel ürünlerinden çesitli malzemeler hazirliyor. Kadinlar evlerinde hazirladiklari hamurlar, nohut, kuru fasulye, bulgur, taze sogan, maydanoz gibi malzemelerle bir evin bahçesinde toplanarak atalarindan gördükleri Hidirellez çorbasini pisiriyor. Kadinlar bu çorbayi köy imam hatibinin yaptigi dua sonrasinda tüm köylüye dagitiyor. Camiden yapilan anonsu duyan köylülerin kimi çorbasini kurulan sofrada yiyor kimi de evine götürüyor.

“Asirlik gelenegi yasatiyoruz”

Köy sakinlerinden 58 yasindaki Remziye Kaba, her yil mayis ayinin son haftasi bu çorbayi atalarindan gördükleri gibi yaptiklarini anlatarak, "Geleneklerimize sahip çikiyoruz. Çorba gelenegini atalarimizdan gördügümüz sekilde yapiyoruz, asirlik bir gelenegimizdir ve çorbamiz sifalidir. Çorbamiz hazir olunca köy imamimiz gelir kazanlarin basinda duasini yapar ve caminin hoparlöründen çorbanin hazir oldugunu köy halkina ilan eder. Köylülerimiz gelir buradan çorbalarini alirlar. Çorbamizin içerisinde hamur, nohut, kuru fasulye, bulgur, kirmizi mercimek, taze sogan, maydanoz gibi ürünler var. Allah, Halil Ibrahim bereketi versin bize. Hidirellez çok güzel bir sey" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile