Kronik Migren Agrilarina 'Migren Botoksu' Ile Son

Kronik Migren Agrilarina 'Migren Botoksu' Ile Son

Migrenin toplumun yaklasik yüzde 20’sini etkileyen nörolojik bir hastalik oldugunu belirten Nöroloji Uzmani Dr. Ögr. Üyesi Ufuk Sandikçi, “Kronik migrenli hastalarda botoks uygulamasi tedavide etkili ve güvenilir bir yöntem olarak ön plana çikmaktadir” dedi.

VM Medical Park Samsun Hastanesi Nöroloji Klinigi’nden Dr. Ögr. Üyesi Ufuk Sandikçi, Bafra Kültür Merkezi’nde “Migren ve Bas Agrisi" konulu saglik seminerine katildi.

Sandikçi, migrenin belirtileri ve tedavi yollari hakkinda açiklamalarda bulundu.

Migren daha sik 20’li yaslarda ortaya çikiyor

Migrenin görülme oranina deginen Dr. Ögr. Üyesi Sandikçi, “Ülkemizdeki yillik migren sikligi yüzde 16,4 ve migrene bagli isgücü kaybi da yilda ortalama 5,6 gün olarak bulunmaktadir. Migren genetik duyarliligi olan kisilerde tetikleyici faktörlerle ortaya çikan, bas agrisi ataklari ile karakterize, toplumun yaklasik yüzde 20’sini etkileyen nörolojik bir hastaliktir. En sik 20’li ve 30’lu yaslarda ve kadin cinsiyette 3 kat daha fazla görülen bir sendromdur. Stres seviyesindeki degisiklikler, uyku düzensizlikleri, hormonal degisiklikler (adet dönemi) belirli gidalar (alkol, narenciye), hava (soguk ve günes isigi) ve basinç degisiklikleri migreni tetikleyebilir. Migren zonklayici, tek tarafli, bulanti yapan, isik ve sesten etkilenen 3 saat ile 3 gün arasinda sürebilen ve günlük yasam aktivitelerini bozan agriya sebep olur. Tedaviye yanitsiz bas agrilarinda agri sikligi ve siddeti nedeniyle yasam kalitesi olumsuz etkilenmis kronik migrenli hastalarda botulinum toksin (botoks) uygulamasi tedavide etkili ve güvenilir bir yöntem olarak ön plana çikmaktadir. Botoks uygulamasi konusunda uzman nöroloji hekimleri tarafindan ilgili anatomik bölgelere yaklasik 31 ayri bölge enjeksiyonu olarak uygulanmaktadir” seklinde konustu.



Ayda 4’ten fazla bas agrisi varsa botoks ve migren asisi uygulanabilir

Migren tedavisinde atak kontrolü ve atak olusumunu önleyici tedaviler uygulandigini vurgulayan Dr. Ögr. Üyesi Sandikçi, “Asiri ilaç kullanimi olan ya da karaciger böbrek ve mide rahatsizligi nedeniyle ilaç kullanamayan hastalarda ayda 4 ve üzeri bas agrisi varsa, diger tedavi yöntemlerine yanit alinamadiysa, migren botoksu ve migren asisi iyi birer seçenektir” diyerek açiklamalarini sonlandirdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile