Lübnan resmi ajansi NNA'da yer alan habere göre, Maliye Bakanligi, IMF'nin özel çekme hakki uygulamasi kapsaminda 2021 yili için 860 milyon dolar, 2009 için de 275 milyon dolar olmak üzere Lübnan'a toplam 1 milyar 135 milyon dolar tahsis ettigini belirtti.
Bakanligin açiklamasinda, IMF'nin söz konusu meblagi 16 Eylül'de Lübnan Merkez Bankasi hesaplarina aktaracagini bildirdigi ifade edildi.
IMF, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginiyla mücadelede küresel likiditeyi artirmak amaciyla agustos ayinda 650 milyar dolarlik SDR olarak adlandirilan rezerv para biriminin üye ülkelere tahsisinin yürürlüge girdigini duyurmustu.
IMF, 2009 yilinda da üye ülkelere küresel mali krizin etkilerini hafifletmek için 250 milyar dolar tutarinda SDR rezervi temin etmisti. Lübnan, 2009'da ihtiyaci olmadigindan IMF'nin kendisine tahsis ettigi meblagi çekmek istememisti.
Farkli din ve mezheplere dayali siyasi bölünmeler açisindan oldukça kirilgan bir yapiya sahip Lübnan ekonomisi, 1975-1990 yillarindaki iç savastan bu yana en büyük krizi yasiyor.
Birlesmis Milletler Bati Asya Ekonomik ve Sosyal Komisyonu tarafindan 3 Eylül'de yayimlanan arastirma raporunda, Lübnan nüfusunun yüzde 74'ünün yoksulluk çektigine isaret edilmisti. Raporda, bu oranin 2020 yilinda yüzde 55, 2019'de ise yüzde 28 oldugu hatirlatilmisti.
Lübnan IMF'den Özel Çekme Hakki Kapsaminda 1 Milyar 135 Milyon Dolar Alacak
Lübnan'in Uluslararasi Para Fonunun (IMF) tahsis ettigi özel çekme hakkindan (SDR) 1 milyar 135 milyon dolarlik meblagi 16 Eylül Persembe günü alacagi bildirildi.



















