Mardin'e Özgü Sal Baglamasi Turistlerin Ilgi Odagi Oldu

Mardin'e Özgü Sal Baglamasi Turistlerin Ilgi Odagi Oldu

Hafta sonu Mardin’de yasanan ziyaretçi yogunlugu ile birlikte kente özgü sal baglamasi turistlerin ilgi odagi oldu.

Ikinci kademe normallesmenin baslamasiyla Mardin’de cumartesi günleri turist yogunlugu yasaniyor. Mardin’e gelen turistler tarihi mekanlari gezip görürken, kente özgü geleneksel sallari almayi tercih ediyor. Gelen turistlere Mardin’e özgü sal baglamasi yaptiklarini belirten Ahmet Ishakoglu, "Turistlerin ugradiklari bir mekani isletiyorum burada. Biz buraya gelen misafirlerimize sallardan Mardin baglamasi yapiyoruz. Buranin geleneksel kiyafetlerini giydiriyoruz. Buradaki atmosferi içlerine çekip gidiyorlar. Buradan çok memnun bir sekilde ayriliyorlar. Turistlerin en çok tercih ettikleri sal bizim ‘Hammavi’ dedigimiz saldir. Bu salin üzerindeki desenler yüzyillar öncesinden beri var. Gelen her misafirimize bir Mardin baglamasi yapip gönderiyoruz. Burasi hafta sonu çok yogun oluyor. Bugün çok iyi, çok kalabalik, adim atacak yer yok" dedi.



"Geleneksel ürünlerle Mardin’i yasadik"

Ankara’dan Mardin’e gezmeye gelen Sermin Gökagaç, "Mardin’i çok merak ediyordum. Bu çarsiyi da özellikle merak ettigimden geldim. Buradaki sallarin renkleri ve dokulari çok güzel. Özel bir baglama teknigi var. Onu da bana uyguladilar. Çok begendim. Çesitli renkleri var. Çok güzel tavsiye ederim. Doku, koku ve renklerle Mardin’i yasadik burada" diye konustu.



"Bu güzelligi televizyonlarda gördük ama yerinde görmek bambaska güzel"

Yaklasik 4 gündür tur ile gezide olan Hadin Yilmaz, "Bütün güzellikleri yerinde görme sansimiz oldu. Ama hakikaten burasi bambaska bir yer. Mardin kültürüyle, tarihiyle ve medeniyetiyle her tarafa nakis nakis islenmis bir yer. Buraya özellikle hayran kaldik. Her yerde en fazla 2 veya 3 saat kaliyoruz. Ama sabahtan beri buradayiz. Hala çikamadik. Daha gezecegimiz birçok yer var. Bu güzelligi belgesellerde ve televizyonlarda izlemek çok güzel ama yerinde görmek ve yerinde yasamak bambaska güzel" seklinde konustu.

Adiyaman’dan gelen Fahrettin Çelik ise "Pandemi sürecinde turizmde bayagi bir duraklama vardi. Burada özellikle kültürel turizmin yaygin oldugunu görmekteyiz. Mardin’in her kösesi her tasi görülmeye deger. Harika bina ve eserlerle karsilastik. Insanlari hakeza zaten. Kültürel anlamda ne ariyorsaniz Mardin’de bulabilirsiniz. Onun için Türkiye’nin dört bir yanindan insanlari buraya bekliyoruz. Burasi tarihin, kültürün buram buram yasandigi, koktugu ülkemizin nadide köselerinden biri" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile