Mardinli yönetmenin 4 dilli belgeseline Amerika‘dan ‘En İyi İzleyici Ödülü‘

Mardinli yönetmen Haydar Demirtaş‘ın senaryosunu yazdığı ve yönettiği ‘Babam Tarih Yapıyor‘ isimli belgesel film, Amerika’da "En İyi İzleyici Ödülü" aldı. 4 dilde çekilen film, Mardinli bir duvar ustasının hikayesini anlatıyor. Kısa metrajlı belgesel film



YÖNETMEN DEMİRTAŞ: BELGESEL KÜLTÜRLERARASI DİYALOGU ANLATIYOR
Tören sonunda öğrencilerle bir söyleşi yapan yönetmen Haydar Demirtaş, belgesel filmde, bir duvar ustasının, Süryani işçisi ile birlikte bir kilisenin onarım çalışmaları ve Müslüman ile Süryaniler arasındaki dostluğun öyküsü anlatıldığını dikkat çekti.
Filmin Amerika Boston düzenlenen Boston Türk Filmleri Festivali’nde en iyi izleyici ödülü aldığını ifade eden Demirtaş, “Kültürlerarası Diyalogu konu edinen filmimizde hem Türkiye’de hem de uluslar arasında çok ilgi gördü. Bu ilgi bizleri hem sevindirdi hem de yeni çalışmalarımızda bizleri teşvik etti. Filmde inşaat ustası Mehmet Usta, Türkiye‘nin Güneydoğu bölgesinde, dinlerin ve kültürlerin kesiştiği Mardin kentinde Süryani Mezopotamya köyünde bir Süryani kilisesi tamir etmektedir. Mehmet Usta‘nın çevresi Müslüman ve Süryani namazlarının birlikte kılındığı, Türkçe, Kürtçe, Arapça ve Süryanicenin bir arada konuşulduğu, imam ve papazın aynı sofrada yemek yediği tarihin kavşağı bir ortamdır.” dedi.
Mehmet Usta ve çevresindekiler, aslında geçmişle geleceğin ortasında, tarih yapıldığını vurgulayan Demirtaş, ”Filmde anlattığım şeyleri birebir yaşadım, bu açıdan çok gerçekçi. Senaryoyu yazarken film için seçtiğim mekânlara gittim. Mesela filmdeki yemek sahnesi tamamen gerçek. Senaryoyu yazarken oraya gittiğimde, muhtar bir yerden, imam bir yerden yemek getiriyordu. Kültürlerin harmanlandığı bu filmde ilginin aslında örnek bir kentin sinemaya aktarılmasıdır. Ulusal ve uluslararası Herkesin bu örnek kent gibi olmak istemesi ilgili beraberinde getirdi.” diye konuştu.
Filmde oynayan anne Koçeri ve baba Aziz Demirtaş ise oğullarının başarısından dolayı kendisi ile gurur duyduklarını, alınan ödül ile ayrı bir mutluluk yaşadıklarını dile getirdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile