Meyvede 'Kahverengi Kokarca' Ile Mücadele Zamani

Meyvede 'Kahverengi Kokarca' Ile Mücadele Zamani

Samsun Il Tarim ve Orman Müdürü Ibrahim Saglam, meyvede ’kahverengi kokarca’ ile mücadele zamani oldugunu belirterek, "Ilimizde basta seftali olmak üzere, kivi, Trabzon hurmasi ve bölgede ekonomik olarak yetistiriciligi yapilan diger meyve gruplarinda popülasyon yogunluguna göre kimyasal mücadele geciktirilmeden yapilmalidir" dedi.



Istilaci bir tür olan ve özellikle Karadeniz Bölgesi’nde findik basta olmak üzere yüzlerce bitki türüne büyük zarar veren “kahverengi kokarca” ile mücadele zamani oldugunu ifade eden Il Tarim ve Orman Müdürü Ibrahim Saglam, "Ilimiz findik alanlarinda kahverengi kokarca ile kimyasal mücadele; Findik kurdu mücadelesi ile birlikte entegre mücadele prensipleri dogrultusunda sahil ve orta kusakta 6 Mayis 2024, yüksek kusakta 15 Mayis 2024 tarihi itibariyle baslamistir. Ilimizde findik disinda ekonomik olarak yetistiriciligi yapilan diger meyve gruplarinda da zarar yapma potansiyeli yüksek olan Kahverengi kokarca ile kimyasal mücadele zararli popülasyon yogunluguna göre yapilmalidir. Ilimizde basta seftali olmak üzere, kivi, Trabzon Hurmasi ve bölgede ekonomik olarak yetistiriciligi yapilan diger meyve gruplarinda popülasyon yogunluguna göre kimyasal mücadele geciktirilmeden yapilmalidir. Üreticilerimizin en yakin Il/Ilçe Tarim Müdürlüklerine müracaat etmeleri, BKÜ veri tabaninda yayinlanan kahverengi kokarca zararlisina karsi geçici BKÜ tavsiye listesinde yer alan bitki koruma ürünlerini, üretici kayit defterlerine kaydettirerek yetkili kisiler tarafindan tavsiye edilen dozda ve zamanda kullanmalari gerekmektedir" diye konustu.



Ilaçlama yapilirken tavsiyeler

Müdür Saglam sunlari söyledi:

"Üreticilerimiz ilaçlama yaparken mutlaka eldiven, maske ve gözlük, tulum çizme gibi koruyucu kiyafetleri kullanmalari, ilaçlama esnasinda hiçbir sey yemeyip içmemeleri, rüzgârli ve yagisli havalarda ilaçlama yapmamalari gerekmektedir. Ilaçlamadan önce çocuklar ve evcil hayvanlar ilaçlama sahasindan uzaklastirilmali, bitki koruma ürünlerini ruhsatli oldugu bitkiler disinda ve baska amaçla kullanmamalaridir. Son ilaçlama ile hasat arasinda geçmesi gereken süreye dikkat edilmeli, ilaçlama bitiminde ilaçlama ekipmanlari temizlenmeli, bosalan bitki koruma ürünleri kutulari baska amaçla kullanilmamali ve uygun sekilde imha edilmesi için gerekli önlemler alinmali, zararliyla mücadelede insan ve çevre sagligina gereken özen gösterilmelidir. Kahverengi kokarca ile mücadelede entegre mücadele prensipleri dogrultusunda biyolojik, biyoteknik ve kimyasal mücadele metotlarinin bir bütün olarak ele alinmasi gerektigi göz önüne alinarak, üreticilerimizin il ve ilçe müdürlüklerimizden gelen uyarilari dikkatle takip etmeleri gerekmektedir."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile