Ödemiş Ticaret Odası ve İzmir Üniversitesi İşbirliği İle Ticaret Kanunu Paneli

1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girecek yeni Ticaret Kanunu ile ilgili yasa değişiklikleri Ödemiş’te düzenlenen panelle değerlendirildi.

Ödemiş Ticaret Odası ve İzmir Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirilen panel Saray Salon’da yapıldı. Panelde birinci oturumun başkanlığını Prof. Dr. Sabri Tekir yaptı. Yrd. Doç. Dr. Hüsnü Turanlı ve Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesinden Doç. Dr. Ahmet Türk birer konuşma yaptılar. İkinci oturumda ise Ticaret Kanunundaki değişikliklerin etkileri konulu ikinci oturum düzenlendi.

Bu oturuma da Prof. Dr. Merdan Hekimoğlu başkanlık etti. Doç. Dr. Keramettin Tezcan ve Merkez Bankası denetmeni Saim Uysal da konuşmacı olarak katıldılar.Prof. Dr. Sabri Tekir yaptığı konuşmada, Ticaret Kanununda yapılan değişikliklerin AB ve uluslararası ticaret hukuku ile eş değer olduğunu yeni yapılanmanın da şirketlerin, esnafın ve müstecirin daha kolay ve anlaşılabilir bir kanunla çalışmalarını daha basit hale getireceğini dile getirdi. Prof. Dr. Merdan Hekimoğlu da yaptığı konuşmada, “Hayatın dinamizmi ile birlikte beraberinde yeni kurallar ve kavramlar yaşamımıza giriyor. Biz bunların gerisinde kalamazdık. Zamanın değişimi ile de bazı hükümlerin değişimi de kaçınılmaz oluyor. Türk toplumu modernleşmede, meslekleşmede, ticari sermaye yapılanmasında, kadın haklarında, burjuva sınıfının girişimciliğinde, hep hukuken yeni cevaplar vermek durumundasınız. Kanunlarda değişiklikler yeni noktanın hukuksal ölçekte arayışına da neden oluyor. 1 Temmuz’da yürürlüğe girecek kanunla, Ticaret erbabı insanlarımızın bu yeni yapılanma sürecinden nasıl faydalanacağı hakkında bilgilendirmeler yapacağız” dedi.

Yard. Doç. Dr. Hüsnü Turanlı yeni ticaret kanunun şeffaflık ilkesi ile uluslar arası değere yükselecek çalışmaların devrim niteliğinde olduğunu ve hatta Osmanlı döneminden kalma bazı kanunların bile 80 yıldır kullanıldığını ifade etti ve genel olarak Ticaret Kanunu’ndaki değişikliklerle ilgili katılımcılara bilgiler verdi. Doç. Dr. Ahmet Türk de şirketler hukukunda yapılan değişikliklere yer verdiği konuşmasında, “Limited, anonim ortaklıkları konularında, vergi mevzuatı, vergi usul kanununa tabi olacak şirketlerde artık basitleştirilmiş sistemlerle yeni yol haritasını çizecek. Türkiye’de 720 bin limited ve 84 bin anonim şirketi olduğunu göz önüne aldığımızda yeni ticaret kanunu yüz binlerce davaya da neden olan basit kuralların bile suç olmasından çıkmasını sağlayacak ve şirketlerin elini kolunu bağlayacak çalışmaların sona ererek, Önünü açacak kanunlarla daha kolay işlem yapma hakkına sahip olacak. Bunlardan bir tanesi de tek başına insanların Anonim şirketi kurabileceği yasa değişikliği ile işler daha da hızlanacak” ifadelerini kullandı.Öğleden sonraki oturumda da Doç. Dr. Keramettin Tezcan Ticaret Kanunu’ndaki değişikliklerin vergisel boyutunu anlattı. Diğer konuşmacı Merkez Bankası Denetmeni ve Mali Müşavir Saim Uysal da Yeni Türk Ticaret Kanunu ve denetimini içeren bilgiler verdi.

Panelin çok yararlı geçtiğini ifade eden Serbest Mali Müşavir ve Muhasebeciler Odası Ödemiş Temsilcisi Coşkun Açar, Ödemiş Ticaret Odası Başkanı Kasım Sevin’e, Ticaret Odası Meclis Başkanı Yaşar Özdemir’e ve Genel Sekter Mehmet Soyuer’e teşekkür ederek; “Yeni Ticaret Kanunu çok önemli gelişmelerle hayatımıza giriyor. Yaşamın bir parçası olan ticaretin hukuksal ve vergisel boyutunu konunun uzmanları ile Ödemiş’te gerek oda üyelerinin katlımı ve gerekse Mali müşavir ve muhasebeci arkadaşlarımızın bilgilendirilmesi bizleri oldukça memnun etmiştir. Çünkü bu konular teknik konular” diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile