Belediye Encümen Salonunda gerçeklesen toplantida, ülkenin 6 Subat’ta büyük bir felaket yasadigina isaret eden Baskan Kayda, hayatini kaybeden vatandaslara Allah’tan rahmet, yaralilara da acil sifalar diledi. Göreve basladigi 2014 yilindan itibaren ilçenin zemin etüdü ile ilgili çalismalari baslattiklarini açiklayan Baskan Kayda, “Son zamanlarda yasanan depremler neticesinde yasadigimiz sikintilar hepimizin malumudur. Ilçemiz yüz ölçümünün tamami 1. derece deprem bölgesinde yer almakta olup ’diri fay hatlari’ ile çevrelenmistir. Belediyemiz bu suur ile 11 Aralik 2015 tarihinde Belediye Meclisinden aldigi yetki dahilinde ‘Imar Planina Esas Mikrobölgeleme Etüt Raporu’ çalismasina baslamis olup Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi tarafindan 18.04.2017 tarihinde onay alinmistir. 8 ciltten olusan bu çalisma çerçevesinde ilçemizde yerlesime uygunluk degerlendirmesi yapilmis (sivilasma bölgeleri, deprem durumu vs.) ve verilecek olan insaat ruhsatlarina altlik olmasi saglanmistir. Belediyemize yapilan insaat ruhsati basvurulari, basvuru tarihinin güncel deprem yönetmeligi ve yapilan bu mikrobölgeleme etüt raporu dikkate alinarak incelenmektedir” dedi.
Bu raporun tüm ilgili paydaslar ile paylasildigini belirten Baskan Kayda, “Ilçemizde bugüne kadar yapilan tüm Imar çalismalari hazirlattigimiz bu rapor çerçevesinde yürütülmektedir. Belediye olarak sehrimizde yapilan insaatlari tüm paydaslarla birlikte denetliyoruz. Bu konuda, Yapi Denetim, Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Il Müdürlügü, müteahhitler ve Belediye olarak ilgili tüm paydaslarin hassasiyetle ve sorumluluklarini bilerek hareket etmelerini önemle rica ediyorum” dedi.
“Salihli’de yatay mimariye önem verdik”
Ülkenin deprem gerçegi ile yüz yüze oldugunu anlatan Baskan Kayda, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan sik sik dile getirilen “Dikey mimari yok, yatay mimari” sözünü hatirlatarak Salihli’de yüksek katli bina insaatlarina onay vermediklerini sadece 5 kat yükseklige izin verdiklerini söyledi.
“Salihli’de konut altinda bulunan is yerlerinde proje ve kolon denetimi yapilacak”
11 ilde meydana gelen depremlerde, özellikle konut alti ticari isyeri olan binalarda tasiyici kolonlarin kesilmesinden dolayi büyük yikimlarin gerçeklestigini vurgulayan Baskan Kayda, “Belediye Imar ve Sehircilik Müdürlügü teknik personellerimizden kurdugumuz ekip, ilçemizde üstü konut alt bölümü isyerleri olan zincir marketler, mobilyacilar ve diger ticari faaliyette bulunan 204 isyerini proje ve ruhsat uygunluklari, tasiyici kolon kesmeleri açisindan denetleyecek. Uygun olmayan binalara hemen yasal islem baslatilacak” dedi.
“Denetim herkes tarafindan yapilmali”
Ilgili kanun ve yönetmeliklere uygun hazirlanan projelerin Belediye tarafindan denetlendigini belirten Baskan Kayda, “Depreme dayanikli, tüm kurallara uygun binalar yapmak zorundayiz. Sadece bu konuda yetkili kurumlar degil yapilan konutlari satin alacak vatandaslarimiz da insaat sürecinden ruhsat asamasina kadar kendi denetimlerini yapsinlar” dedi.
“Binalarin depreme dayaniklilik testi mutlaka yapilsin”
Depremlerin büyük acilara ve yikimlara neden oldugunu ifade eden Baskan Kayda, “Mevcut binalarinin deprem performansini ögrenmek isteyen vatandaslarimizin, bina tasiyici sistemini detayli bir sekilde test ve analizini yaptirmasi gerekmektedir. Iki çesit tespit çalismasi bulunmakta olup bunlardan ilki deprem dayaniklilik testleridir. Bagimsiz çalisan mühendislik firmalari tarafindan yapilan bu analizler sonucunda yapinin depreme karsi dayanikliligi hakkinda detayli bilgi edinilebilmektedir. Riskli yapi tespiti ise Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi’nin yetkilendirdigi lisanslandirilmis kurum ve kuruluslara yaptirilan testlerdir. Lisansli kurum ve kuruluslari Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Il Müdürlükleri’nden (https://www.csb.gov.tr/) ögrenilebilmektedir. Bina risk tespiti yaptirmak için kat sahiplerinden birinin veya kanuni temsilcisinin müracaati ile tespit yapilabilmekte olup yapilan tespitler neticesinde Riskli oldugu tespit edilen yapilar, tespiti yapan kurum ve kuruluslar tarafindan Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Il Müdürlügüne veya yetki verilmesi halinde Idareye bildirilir. Sonuç olarak yönetmeliklere uygun, tüm ilgili paydaslarin denetledigi saglam binalar yaparsak depremlerde dayanikli ve ayakta kalan binalara sahip oluruz” dedi.
Toplantiya, Belediye Baskan Yardimcilari Metin Durmaz, Mahmut Süreyya Karaoglu ve Serkan Sözer, Imar ve Sehircilik Müdürü Mert Sönmezer ile teknik personel katildi.
Salihli'de Alt Bölümü Is Yeri Olan Binalara Kolon Denetimi
Salihli Belediye Baskani Zeki Kayda, ilçenin de fay hatti üzerinde bulunduguna dikkat çekerek, Salihli Imar Planina Esas Mikrobölgeleme Etüt Raporu’nu düzenledigi basin toplantisinda açikladi. Baskan Kayda ayrica, "Ilçemizde üstü konut alt bölümü is yerleri olan zincir marketler, mobilyacilar ve diger ticari faaliyette bulunan 204 is yerini proje ve ruhsat uygunluklari, tasiyici kolon kesmeleri açisindan denetleyecek. Uygun olmayan binalara hemen yasal islem baslatilacak” dedi.



















