Sigorta Sektöründe Poliçe Panigi Yasaniyor

SEDDK’in kötü yönetim ve mevzuata aykiri islem gerekçeleriyle tedbir uyguladigi iki sigorta sirketine ait poliçelerin iptaline baslanmasi sektörde endise ve belirsizlik olusturdu.

Sigortacilik ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) 28 Kasim tarihinde yaptigi yazili açiklama ile mevzuata aykiri islemleri ve kötü yönetimleri nedeniyle Türkiye’de faaliyet gösteren iki sigorta sirketine tedbir uygulandigini duyurdu. Dün aksamdan itibaren söz konusu iki sirkete ait poliçelerin iptallerine baslandiginin öne sürülmesiyle sektörde panige neden oldu. Gece yarisi bu sirketlerden yapilan kasko, yangin, konut ve zorunlu koltuk ferdi kaza sigortalari gibi poliçelerinin iptal edilmeye baslandigi belirtildi.

Acenteler tedirgin

Sigorta acentelerinde poliçe iptallerinin ardindan tedirginlik yasandigi aktarildi. Bazi acente çalisanlarinin müsteriler tarafindan tehdit edildigi ve tartaklandigi ifade edildi. Süreçle ilgili çözüm bekleyen acenteler SEDDK’ten bir adim bekliyor.

tedbir uygulamasinin ardindan birçok hasar olusmus baslangiçta hasar dosyasi bile olusturulmadigi, devaminda hasar dosyasi olusturulmus fakat araç onarimlarina baslanmasi mümkün olmamis müsteriler ile acentelerin karsi karsiya birakildigi aktarilirken

süreç ilerledikçe bu gibi durumlarin artmasindan endise duyuldugu söylendi. 120 bin civarindaki sigortali, binlerce acente ve çalisan günlerdir büyük magduriyet ve belirsizlik içerisinde oldugu iddia edildi.

SEDDK söz konusu sirketlerin mevcut yönetim kurulu üyelerinin tamaminin görevlerine son verilerek yeni yönetim kurulu üyelerinin atanmasina ve sigorta portföylerinin idaresinin Güvence Hesabina birakilmasina karar vermisti.

SEDDK su açiklamayi yapmisti :

"Sigortacilik ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) 28 Kasim 2023 günü bir açiklama yapti. Açiklamada su ifadelere yer verildi: “Bilindigi üzere sigortacilik ve özel emeklilik sektörü Kurumumuzun sürekli gözetim ve denetimi altindadir. Uluslararasi sayginliga ve güçlü sermaye yapisina sahip olan sektörümüz, son dönem finansallarina göre sermaye yeterlilik seviyesinde ve özkaynak karliliginda tarihi zirvelere ulasmistir. Bununla birlikte; mevzuata aykiri islemleri ve kötü yönetimleri nedeniyle Kurumumuzca bir süredir kademeli önlemler uygulanan ve verilen makul süreye ragmen durumlarini iyilestiremeyen GRI SIGORTA ANONIM SIRKETI ve SINIRLI SORUMLU MELLCE KARSILIKLI SIGORTA KOOPERATIFI’ne, sigortalilarimizin hak ve menfaatlerinin korunmasi ve sektörümüzün negatif yönde etkilenmemesi amaciyla tedbir uygulanmasi geregi hasil olmustur. Bu baglamda; 5684 sayili Sigortacilik Kanununun 20’nci maddesi uyarinca söz konusu sirketlerin mevcut yönetim kurulu üyelerinin tamaminin görevlerine son verilerek yeni yönetim kurulu üyelerinin atanmasina ve sigorta portföylerinin idaresinin Güvence Hesabina birakilmasina karar verilmistir. Süreçten etkilenenlerin sigortaliliginin devami ve haklarinin korunmasi amaciyla, Türkiye Sigorta Birligi öncülügünde telafi edici planlar olusturulmasi için gerekli girisimler baslatilmistir. Yukarida bahsedildigi üzere söz konusu tedbirlerimiz; sektörümüzü etkilemeyecek ölçekteki mezkur sirketlerle sinirli olup, israrli kötü yönetim ve mevzuata aykiri islemleri sona erdirmeye yöneliktir. Kamuoyuna saygiyla duyurulur.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile