Siirt Fistiginin Asilama Dönemi Basladi

Siirt Fistiginin Asilama Dönemi Basladi

Siirt’te fistik agaçlarini asilama dönemi Haziran ayi itibari ile basladi.

Menengiç agaçlarinin asilanarak "Yesil altin" olarak tabir edilen fistiga dönüstürülme döneminde, fistikçilar agaçlarini asilamaya devam ediyor. Her yil haziran ve temmuz aylarinda asilanan fistik, Siirt’e ekonomik açidan büyük kazançlar sagliyor. Fistik üretiminin daha verimli olabilmesi için Siirt Il Tarim ve Orman Müdürlügünce asi çalismalarina baslandi.

Agaçlarin gelismislik durumlari dikkate alinarak asilama yapildigini belirten Ziraat Mühendisi Abdülhamit Kireç, asilama döneminin genel olarak Antep fistigi çesitlerinde asilama sürecinin yapildigi bir dilim oldugunu söyledi.

Haziran ile temmuz aylari arasinda gerçeklestirildigini belirten Kireç, "Siirt fistiginda da ’T’ göz asisi dedigimiz asi çesidi uygulanmaktadir. Burada dikkat edilmesi gereken hususlara baktigimizda özellikle asi kaleminin iyi bir çesitten olmasi gerekmektedir. Ilimiz genelinde Siirt çesidi kullanmaktadir. Tabii asi kaleme alinirken hastaliklara dikkat edilmesi gerekiyor. Asilamanin yapildigi saatte önemlidir. Havanin serin saatleri tercih edilmelidir. Ya sabah veya aksam 16.00 ile 17.00’den sonra yapilmalidir. Tabi sabah saatlerinde yapilmasi asinin tutma oranini arttiracaktir’’ dedi.

Iyi bir çesitten asilama yapildigi taktirde verim sürecinde, asi yapilan çesitten yana verim ve kalite elde edilecegini aktaran Kireç, "Su anda da tavsiye ettigimiz bittim anacindan dikim yapiliyor. Ardindan kalem kanalina geldigi vakit asisi yapilir. Eger yapilmazsa ne olur? O anaçtan ne gelecegi belli olmayan bir çesit gelir. Yani muhtemelen de büyük ihtimal küçük taneli ya da melengiç veya bittim olabilir. Çögür meyve gelir, kalitesiz ve üretime degmeyen bir mahsul gelecektir’’ seklinde konustu.

Göz asisi denilen "T" göz asisi yapilarak daha önceden çesidi bilinen bir agaçtan asi kalemi alindigini aktaran Kireç, "Ondaki doku örnegi anaca T göz asisi yöntemiyle anaçta yarik açilir. Asi kaleminden göz saglikli bir sekilde çikartilir ve birlestirmeleri saglanir ve ardindan asi bandiyla baglanir. Birkaç hafta içerisinde asinin tutup tutmadigi belli olmaktadir. Bazilari durgun bir sürece girebilmektedir. Bir sonraki yilda atabilmektedir. Tabi bu asi yapildiktan sonra izlendigi vakit görülebilir’’ ifadelerinde bulundu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile