'Tarimda Toprak Verimliliginin Korunmasi Ve Hayvan Sagligi' Paneli Düzenlendi

'Tarimda Toprak Verimliliginin Korunmasi Ve Hayvan Sagligi' Paneli Düzenlendi

“Tarimda Toprak Verimliliginin Korunmasi ve Hayvan Sagligi” hakkinda düzenlenen panelde konusan Kastamonu Il Tarim ve Orman Müdürü Bekir Yücel Tanrikulu, topragin iyilestirilmesiyle ilgili yapilan çalismalar neticesinde topragin veriminin arttirildigini söyledi.

Kastamonu Tarim ve Orman Il Müdürlügü, Kastamonu Üniversitesi ile Kastamonu Ziraat Odasi Baskanligi tarafindan Halk Egitim Merkezi’nde “tarimda toprak verimliliginin korunmasi ve hayvan sagligi” konusunda panel düzenlendi.

Panele Il Tarim ve Orman Müdürü Bekir Yücel Tanrikulu, Ziraat Odasi Baskani Mehmet Butur ile çok sayida davetli katildi.

Panelde toprak verimliligi ve hayvan sagliginin arttirilmasi konusunda fikir alisverisinde bulunuldu.

“Topragin iyilestirilmesiyle ilgili yapilan çalismalarla verimlilik artmis”

Tarimda verimliligin arttirilmasi için gerekli çalismalari sürdürdüklerini ifade eden Kastamonu Il Tarim ve Orman Müdürü Bekir Yücel Tanrikulu, “Tarim Il Müdürlügü olarak bizim toprak verimliligi ile ilgili veya tarimsal verimlilikle ilgili çalismalarimiz devam ediyor. Çiftçilerimizle beraber sürekli egitim ve toplantilarimizda devam ediyor. Ama bu konu isin bilimsel boyutu. Çiftçilerimizi ve bizleri bir araya getirmesi bakimindan daha önemli bir husustu. Sayin baskan, degerli hocalarimiz ve üniversitelerimizle bir araya gelerek bu panelin yapilmasini kararlastirdik. Siz degerli çiftçilerimizle bugün hocalarimizin sunumlariyla ve çalisma arkadaslarimizin size verecegi bilgilerle bunlari daha farkli bir boyuta tasiyacagiz. Tabi bitkisel verimlilik ve tarimsal verimlilik aslinda temel konu toragin verimi ve kalitesi. Temel unsur bu, buradan baslamak gerekir. Toprak ne kadar kaliteli, saglikli ise bizlerin onun üzerinde yapacagimiz tüm faaliyetler, elde edecegimiz ürünlerde o derece saglikli ve verimlilik açisindan istedigimiz seviyede oluyor. Konumuz toprak ve dünya ve ülkemizde bu konuya dahil. Konu hakkinda pek çok çalismalar yapilmis. Temel konu toragin içindeki inorganik ve organik maddeler neyse onlarin degerleri ve bunlarin analizleri. Topragin iyilestirilmesiyle ilgili yapilmis çalismalar. Bu sekilde verimlilik artmis. Bu sekilde elde edilen ürünler daha saglikli hale gelmis. Dolayisiyla bizde buradan baslamaya karar verdik. Kastamonu tarim için panelin getirdigi farkli projelerde hem üniversite hem de sizlerin getirdigi projeler imza altina alinmak için çalismalara baslanacak. Çalismalara panel sonrasi hemen geçecegiz” dedi.

Kastamonu Ziraat Odasi Baskani Mehmet Butur ise, “Toprak analizi ve verimliligi, hayvan sagligi için düsündügümüz bu programin çok önemli oldugunu düsünüyorum. Daha sonra bu tür çalismalarimizda daha yüksek katilimlar olacagini bekliyorum. Bunlari ögrenmek ve kaliteyi yakalamak gerekiyor. Bunlarin yolu da çok sorgulamaktan geçiyor. Bu tür programlar, sosyal medya, internet gibi mecralarda bu konulari takip etmek gerekli. Tarimda, hayvancilikta bu isi en güzel yaparak paraya çevirebilirsiniz. Bugün hayvan pazarina gittiginizde 40 bine de buzagi var, 80 bine de buzagi var. Baska bir örnek verecek olursak yan yanda iki parsel birinde 1’e 4 digerinde 1’e 8 yani vatandas topragina analiz yaptiriyor. O topragin ihtiyacini, bakimini karsiliyor. En üst limiti kazanci böylece aliyor. Ama biz bu toplantilara devam edecegiz. Yani biz üretimde kaliteyi, verimliligi yakalamak için tüm çalismalara devam edecegiz. Tarim Il Müdürümüz ve üniversitemizdeki hocalarimizla daha önce toplantilar gerçeklestirdik. Çiftçilerimizin lehine nasil olusumlar yapariz, verimliligi yükseltiriz diye defalarca devam edecegiz. Farkli projelerle insallah. Toprak analizlerin maliyeti yüksek biraz. Ama Özel Idaredeki analizlerin fiyatini Il Genel Meclis belirledigi için sürekli rakami düsük tuttuk. Maliyetin çok altinda tuttuk. Ama ona ragmen topraklarimizi tahlil yaptirmiyoruz. Eksiklerimiz var" ifadelerini kullandi.

Açilis konusmasinin ardindan Ziraat Mühendisi Uzman Tarim Danismasi Sezgin Acar modaretörlügünde, Kastamonu Il Tarim ve Orman Müdürlügü Ziraat Yüksek Mühendisi Neriman Delge, Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi ögretim üyesi Doç. Dr. Gamze Savaci, Kastamonu Il Tarim ve Orman Müdürlügü Ziraat Mühendisi Ali Ortaakarsu, Kastamonu Üniversitesi Veteriner Fakültesi ögretim üyesi Doç. Dr. Funda Terzi’nin katilimiyla “Tarimda Toprak Verimliliginin Korunmasi ve Hayvan Sagligi” konulu panel gerçeklestirildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile