TMO Van'daki Un Fabrikalarina Uygun Fiyata Bugday Verecek

Van Valisi ve Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Mehmet Emin Bilmez: 'Van'daki 5 fabrikayi bir araya getirdik. Toprak Mahsulleri Ofisi bugday ihtiyacini karsilayacak. Onlar da taahhüt imzalamislar. Üreticiye 183185 liradan unu satacaklarini taahhüt etmisler. Biz de bu fiyatlari sürekli kontrol edecegiz. Taahhütlerine uymazlarsa ofis desteginden yoksun kalacaklar' 'Firincilar Odasi'nin ekmek için 2,5 lira talebini onaylamadik. Bu krizi firsata çevirip toplumda bir panik yaratmaya ihtiyaç yok. Bugday stoklarinda bir sikinti bulunmuyor'

Van Valisi ve Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) Van'daki un fabrikalarinin bugday ihtiyacini karsilayacagini, bu nedenle firincilarin un fiyatlarinin arttigi gerekçesiyle yaptiklari "ekmege zam" talebini kabul etmediklerini belirtti.

Bilmez, Belediye Kültür Merkezinde gazetecilere yaptigi açiklamada, Toprak Mahsulleri Ofisi Bölge Müdürü Zekeriya Çavus'un dün Van'a geldigini söyledi.

Çavus'un, Van'daki 5 fabrikaya istedikleri kadar bugday verebileceklerini, stoklarinin fazlasiyla dolu oldugunu söyledigini aktaran Bilmez, "Buradaki fabrikalarla, esnafa çuvali 185 liradan ödemeyi tahakkuk edeceklerini iletti. Bunu ödemeyen, bundan daha fazla firinciya, esnafa un satarlarsa onun bugdayini kesecekler. Bu da piyasanin neredeyse yari fiyati demek. Onun için biz firincilarin talep ettigi zammi onaylamadik ve odayi da uyardik. Ekonomik dengeler oturdugunda bu konuyu bir daha görüsürüz." diye konustu.

Van'daki 5 fabrikayi bir araya getirdiklerini anlatan Bilmez, söyle devam etti:

"Toprak Mahsulleri Ofisi bugday ihtiyacini karsilayacak. Onlar da taahhüt imzalamislar. Üreticiye 183-185 liradan unu satacaklarini taahhüt etmisler. Biz de bu fiyatlari sürekli kontrol edecegiz. Taahhütlerine uymazlarsa ofis desteginden yoksun kalacaklar. Bir sondaki partide mal verilmeyecek. Onun için kimse vatandasimizi magdur etmesin. Bölgemiz ekonomik anlamda düsük verilerin çok oldugu bir bölge. Ekmek, giderler arasinda en büyük kalemi olusturuyor. Onun için kimse vatandasimizin ekmegiyle oynamasin. Bütün firincilarimizi ve fabrikalarimizi desteklemeye devam edecegiz. Onlar da vatandasimizi desteklesinler. Bu konuda duyarli davranan Tarim ve Orman Bakanligimiza, TMO Bölge Müdürümüze, fabrika sahiplerine ve firincilara tesekkür ederim. Ilerde fiyat tevzi edilmesi gerekirse o zaman oturur degerlendiririz."

Bilmez, kentteki her fabrikaya biner ton bugdayin ilk etapta verildigini ifade ederek, "Ne kadar talepleri varsa bundan sonra da karsilanacak. Ekmek için 2,5 lira talebini onaylamadik. Ileride fiyat revize edilecekse firinci esnafinin diger giderlerini de göz önünde bulundurup degerlendirecegiz. Bu krizi firsata çevirip toplumda bir panik yaratmaya ihtiyaç yok. Bugday stoklarinda bir sikinti bulunmuyor." seklinde konustu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile