Türk Mutfagi Haftasi Yenisehir'de Kutlandi

Türk Mutfagi Haftasi Yenisehir'de Kutlandi

Türk Mutfagi Haftasi etkinlikleri Yenisehir’de kutlandi. Sinan Pasa Külliyesi’ndeki programda konusan Yenisehir Belediye Baskani Ercan Özel, “Yenisehir, tarim sehri oldugu kadar, ayni zamanda gastronomi sehridir. Amacimiz bu degerli mirasi yasatmak, gelecek nesillere aktarmak ve dünya çapinda tanitilmasina katki saglamaktir” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanligi tarafindan ilan edilen ve her yil 21-27 Mayis tarihlerinde kutlanan Türk Mutfagi Haftasi, Yenisehir Belediyesi ve Yenisehir Kaymakamligi’nin ev sahipliginde Sinan Pasa Külliyesi’nde öglen yemegiyle basladi.

Programa Yenisehir Belediye Baskani Ercan Özel’in yani sira Vali Yardimcisi Riza Gençoglu, Yenisehir Kaymakami Mustafa Güney ve ilçe protokolü katildi.

Yenisehir Girisimci Kadinlar Dernegi tarafindan hazirlanan yöresel lezzetler, il ve ilçe protokolüne sunuldu. Programda konusan Yenisehir Belediye Baskani Ercan Özel, “Bugün, zengin ve köklü geçmise sahip Türk mutfagini kutlamak ve tanitmak için bir araya geldik. Yenisehir Belediyesi olarak, Ilçe Kaymakamligimiz ile birlikte düzenledigimiz bu etkinlikte sizlerle bulusmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Türk mutfagi, sadece lezzetiyle degil, ayni zamanda kültürel mirasimizin önemli bir parçasi olarak da dünya genelinde büyük takdir toplamaktadir. Bugün burada, bu essiz mutfagin farkli tatlarini kesfetme firsati bulacagiz. Her bir yemegimiz, tarihimizin, kültürümüzün ve cografyamizin bir yansimasidir” dedi.

Gastronomi sehri Yenisehir

Toprak kalitesi bakimindan Yenisehir Ovasi’nin en iyi 3 ova içerisinde olduguna vurgu yapan Baskan Ercan Özel, “Öyle bir toprak kalitesi vardir ki, ekilen ürüne ayri bir aroma, ayri bir lezzet katar. Yenisehir, tarim sehri oldugu kadar, ayni zamanda gastronomi sehridir de. Cografi isaretini almis oldugumuz Yenisehir biberinden 20 çesit yiyecek yapilabiliyor. Meshur Yenisehir biberimiz bugün dünyadaki tüm mutfaklara girebilmeyi basarmis bir ürünümüzdür. Gastronomi zengini olan Bursa’miza en büyük katkilardan birini de yine ilçemiz Yenisehir yapmistir. Yenisehir’imize özel birbirinden lezzetli yemeklerimiz; Bursa Valiligimiz tarafindan 2019 yilinda hazirlanan ‘Osmanli’dan Cumhuriyet’e Bursa Mutfagi Cennet Sofrasi’ kitabinda da yer almayi basarmistir” diye konustu.

Tarihi lezzetler

Yöresel lezzetlere dair örnekler veren Baskan Özel, “Petla (Sarimsakli Börek), Mayasiz Börek, Piruhi, Sulu Hamur gibi aperatif yiyeceklerimiz; yogurtlu kebap, Piyaz, Sipit, Hindi Dolmasi, Kestaneli Tavuk Dolmasi gibi ana yemeklerimiz, tarih boyunca yöre halkimizin damak tadini olusturmustur. Bir de yillar içerisinde kültürel olarak gelistirdigimiz yiyeceklerimiz var. Mesela en güzel cevizli lokum Yenisehir’de yenir. Mesela Yenisehir’in köpük helvasi meshurdur. Özellikle ilçemize has yemekler ve tatlilar da bu etkinlikte sizlerle olacak. Yerel mutfagimizin en güzel örnekleri olan Köftemiz, Helvamiz ve Cevizli Lokumumuz misafirlerimize bu topraklarin lezzet mirasini tanitacak. Sofralarimizda ki her bir tabak, geçmisten günümüze uzanan bir hikayeyi anlatiyor ve bizi kültürel köklerimizle bulusturuyor. Etkinligimizin amaci, bu degerli mirasi yasatmak, gelecek nesillere aktarmak ve dünya çapinda tanitilmasina katki saglamaktir. Gastronomimiz, sadece bir beslenme biçimi degil, ayni zamanda bir yasam tarzidir. Yerel üreticilerimizi desteklemek, sürdürülebilir tarimi tesvik etmek ve saglikli beslenmeyi yayginlastirmak da hedeflerimiz arasindadir. Türk Mutfagi Haftasi’nin ilçemizde, Bursa’mizda, Ülkemizde ve Tüm Dünyada coskuyla kutlanmasini diliyor, bu güzel etkinligin keyfini çikarmanizi temenni ediyorum” dedi.

Sebze, et ve süt ürünlerinin en iyisi

Yenisehir Kaymakami Mustafa Güney, “Biberin baskenti olmamizin yani sira, süt ürünlerinde de et ürünlerinde de Türkiye’nin en iyi ilçelerindeniz. Gastronomi konusunda Bursa’nin en güzel ilçelerinden biri Yenisehir’dir. Dolayisiyla Türk Mutfagi haftasi bize daha çok yakisiyor” dedi.

Vali Yardimcisi Riza Gençoglu ise, “Cumhurbaskanimizin esi Emine Erdogan Hanimefendi’nin himayesinde gerçeklestirilen etkinligimizi kisa sürede organize ettik. Bu noktada basta Belediye Baskani Ercan Özel ile Kaymakamimiz Mustafa Güney’e ve tüm emegi geçenlere tesekkür ediyorum” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile