Türkiye'nin Zeytinyagi Ihracati 100 Milyon Dolara Yaklasti

Ege Zeytin ve Zeytinyagi Ihracatçilari Birligi Baskani Davut Er, Türkiye'nin kasim-temmuz dönemi zeytinyagi ihracatinin geçen sezonun ayni dönemine göre yüzde 6 artarak 96 milyon dolara ulastigini bildirdi.

Er, yaptigi yazili açiklamada, salgin nedeniyle geçen sene ihracatçi firmalara ödül töreni yapamadiklarini, bu yüzden ilk üç firmayi ziyaret ederek kutladiklarini ve ödüllerini takdim ettiklerini belirtti.

Yillik 1,5 milyar dolarlik zeytin ve zeytinyagi ihracati hedefine ulasabilmek için pazarlama ve tanitim çalismalarina agirlik verdiklerini aktaran Er, su bilgileri verdi:

"ABD, en büyük zeytinyagi ithalatçisi ülke. Son yillarda zeytinyagi tüketimi hizla artan Avustralya ve Japonya önemli hedef ülkelerimiz arasinda. Türk vatandaslarimizin yogun oldugu Almanya ise sofralik zeytin ithalatinda, tüketimin çok yogun oldugu Bulgaristan ve Romanya da tanitim çalismalarinda hedef ülke olarak agirlik verdigimiz pazarlarin basinda geliyor. Çin zaten Ege Ihracatçi Birlikleri olarak bizim için öncelikli hedef pazar durumunda. Sofralik zeytinde ihracat sezonu eylülde, zeytinyaginda ise kasimda basliyor. 1 Eylül 2020- 31 Temmuz 2021'e kadar olan süreçte sofralik zeytin ihracati yüzde 1,6 artisla 125 milyon dolara yükseldi. 1 Kasim 2020- 31 Temmuz 2021’e kadar olan süreçte zeytinyagi ihracati ise bir önceki döneme göre yüzde 6 artisla 96 milyon dolar olarak gerçeklesti."

Davut Er, zeytinyagi ihracatinda 33 milyon dolarla ABD, sofralik zeytin ihracatinda ise 36 milyon dolarla Almanya'nin ilk sirada yer aldigini kaydetti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile