Gönül, "Yerelde üretilen hizmetlerin büyük çoğunluğu direkt kadınla alâkalı. Üretilen hizmetlerin bu kadar kadınla alâkalı olduğu bir alanda kadın varlığının çok az olması anlaşılır bir durum değildir." dedi.
TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu, Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Programı (UNDP) ortaklığında yürütülen "Türkiye'de Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine İlişkin Elverişli Ortamın Teşvik Edilmesi Ortak Programı" kapsamında, "Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinde Geri Sayım Başladı Kampanyası Balıkesir Bilgi ve Deneyim Paylaşım Platformu" düzenlendi.
Otel Basri'de yapılan toplantıya İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca, İzmir Milletvekili Hülya Güven, Trabzon Milletvekili Safiye Seymenoğlu, Antalya Milletvekili Gökçen Özdoğan Enç, Ağrı Milletvekili Mehmet Kerim Yılmaz, Gümüşhane Milletvekili Kemalettin Aydın, İstanbul Milletvekili Sedef Küçük, Mardin Milletvekili Gönül Bekin, Balıkesir milletvekilleri Ayşe Nedret Akova ve Tülay Babuşçu, Vali Yılmaz Arslan, Belediye Başkanı İsmail Ok, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı temsilcileri, Türkiye Belediyeler Birliği, üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve kalabalık bir topluluk katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı'nın okunmasıyla başlayan toplantının başında tanıtım filmi gösterildi. Toplantıda Balıkesir ve Çanakkale bölgesinde toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin mevcut durum, ihtiyaçlar ve yapılan çalışmalar ele alındı. Toplantıda konuşan Balıkesir Belediye Başkanı Ok, erkek ve kadın arasında toplumsal yaşama katılma düzeyi açısından farklılıklar oluştuğunu söyledi.
Sayısal bakımdan eşit olmakla birlikte iki cinsin toplumsal alanda temsil edilme oranının farklı olduğunu belirten Başkan Ok, "Kadın cinsiyeti daha çok ev gibi alanlarda kalırken erkek cinsiyeti her türlü kamusal alanda kendisini ifade eder. Toplumsal cinsiyette, hakkaniyet kavramı da çok önemlidir. Toplumumuzda kadın ve erkeğe maalesef bazı roller biçilmiş ve bazı kalıplar oluşturulmuştur. Ülkemizde kadın ve erkek için geleneksel olarak daha doğumdan başlayıp ölüme dek farklı bir sosyal kavram sunulmaktadır. Toplumun, kadın ve erkekten farklı beklentileri ve bununla ilgili inançları vardır." dedi.
TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Gönül ise Balıkesir'de yapılan toplantının bölge toplantılarından üçüncüsü olduğunu bildirdi. "Kadın olarak önümüze birçok alanda bazı haklara ulaşmakta bazı engeller çıkıyor." diyen Gönül, "Aslında 2000'li yılların başından itibaren başta Anayasa olmak üzere kadın erkek eşitliğini garanti altına almak üzere bazı düzenlemeler yapıldı. Anayasa'nın bazı maddelerinde farklı tarihlerde yapılan değişikliklerle bu haklar güçlendirildi. Mevzuatta çok eksiğimiz olmamasına rağmen uygulamada ve sahada bazı davranış kalıpları ve önyargılarla karşılaşıyoruz ama kadının önündeki bu zorlukları kaldırmak için hep birlikte gayret göstermemiz lazım. Uygulamalarda nelerin aksadığı yönünde tespitler yapmak gerekiyor." dedi.
Gelişmişlik seviyesi, demokratik yapısı ve nüfus yapısı bakımında Güney Marmara'nın önemli bölgelerden birisi olduğuna dikkat çeken Azize Sibel Gönül, bölgede el sanatları, halıcılık, iğne oyası, tarım, hayvancılık, madencilik ve buna dayalı sanayilerin geliştiğini vurguladı. Güney Marmara'nın kadının üretime katkı yaptığı bir bölge olduğunun altını çizen Gönül, "Toplumsal cinsiyet eşitliği, ülkeden ülkeye farklılıklar gösterebiliyor. Ayrıca bir ülke içinde şehirden şehire de farklılıklar gösterebiliyor. Bu farklılığı daha homojen bir hale getirmek, en önemli işlerden birisi olacaktır." diye konuştu.
'KADINA ŞİDDET. SALGIN HASTALIK GİBİ YAYILIYOR'
2014 yılında yapılacak yerel seçimleri hatırlatan TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı ve Kocaeli Milletvekili Azize Sibel Gönül, yerel yönetimlerdeki kadın varlığının, ülkenin gelişmişlik seviyesi bakımından aşağılarda kaldığı bilgisini verdi. Gönül, konuşmasına şöyle devam etti: "Oysa ki çok daha fazla sayıda kadının olması mümkündür, çünkü yerelde üretilen hizmetlerin büyük çoğunluğu direkt kadınla alâkalı. Üretilen hizmetlerin bu kadar kadınla alâkalı olduğu bir alanda kadın varlığının çok az olması anlaşılır bir durum değildir. Bu yüzden kadınların bu alanlarda var olabilmesi için öncelikle bunu arzu etmesi ve inanması lazım. İnanmak ve çalışmak birinci öncelik. Bu konuda tüm siyasi partilerin ve yerel yöneticilerin gayret gösterip önemli çalışmalar yapmalarını bekliyoruz. Diğer bir konu ise şiddet. Kadının ilk toplumsal yarası şiddet. Şiddet hangi alanda olursa olsun topyekûn bir mücadele gerekiyor. Salgın gibi hastalık gibi yayılma potansiyeli olan bir durum. Bu davranış kalıplarının değişmesi için uzun emekler ve çabalar gerekiyor." Balıkesir Valisi Arslan ise yaptığı konuşmada, toplumsal cinsiyet kavramı hakkında bilgi verdi. Türkiye'de toplumsal cinsiyet eşitliğin sağlanması yönünde önemli adımların atıldığı bir dönemden geçildiğini aktaran Arslan, halkın bu konu hakkında giderek bilinçlendiğini söyledi.
Konuşmaların ardından Vali Arslan ve Başkan Ok, "Şiddetle Mücadelede Biz Erkekler De Varız" adlı imza kampanyası kapsamında hazırlanan metni imzaladı .
'Yereldeki Hizmetlerin Çoğu Kadına Yönelik Ancak Kadın Yönetici Çok Az'
TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı ve Kocaeli Milletvekili Azize Sibel Gönül, kadının yerel yönetimlerdeki varlığının çok düşük olduğunu belirterek, 2014 yılında yapılacak yerel seçimlerden önce siyasi partiler ve yerel yöneticilere çok iş düştüğünü söyledi.