Yozgat’ta Havalar Soğudu, Bağ Bozumu Sona Erdi

Yozgat’ta Havalar Soğudu, Bağ Bozumu Sona Erdi

Sonbaharın gelmesi ve havaların soğumasıyla birlikte Yozgat’ta bağ bozumunu tamamlayan çiftçiler, topladıkları üzümleri, pekmez yapıp satıyor.


Yozgat’ın Lök köyünde Fevzi Taşaslan, bağ çubuklarında oluşan hastalıktan dolayı verimin her geçen yıl düştüğünü kaydetti. Taşaslan, "Bu yıl Eylül ayının sonunda erken bir kırağı düştü ve köylüler bağlarını bozdu. Bizim bağ biraz daha yüksekte olduğu için biz biraz daha geç bozduk. Hastalıktan dolayı verim çok düşüyor. Birkaç yıla kalmaz tüm bağlar batacaktır. Çünkü hastalık her geçen gün yayılıyor. Hiçbir devlet görevlisi gelip de bununla ilgilenmiyor. Bu hastalığın sebebi nedir araştırılmıyor." dedi. Topladıkları üzümü pekmez yapacaklarını ifade eden Taşaslan, "Pekmezin kilosu şuanda 10 ile 13 TL arasında satılıyor." diye konuştu.

Bir başka çiftçi Kemal Ertuğrul da komşularıyla birlikte üzüm topladıklarını söyledi. Ertuğrul, "Bağ bozumunda komşular birbirlerine yardım ederek üzümlerini topluyor. Fakat bağlardaki hastalıktan dolayı üzümde verim düşük oluyor. Hastalık olmayan çubuklarda verim çok iyi, ama hastalan çubuklar büyümediği için üzümde olmuyor. Hastalık her geçen yıl artıyor ve diğer bağlara yayılıyor. Hastalığın bu şekilde yayılmasıyla birkaç yıl sonra köyde hiçbir bağ kalamayacaktır." şeklinde konuştu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile