Manisa Büyükşehir Belediyesine bağlı merkez Yunus Emre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi ile AK Parti Manisa İl Başkanı Murat Baybatur'un da bulunduğu 45 M 0001 resmi plakalı araç Akhisar girişinde kaza yaptı.

Edinilen bilgiye göre, saat 19.50 sıralarında Manisa'dan Soma istikametine gitmekte olan içerisinde Yunus Emre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi ile İl Başkanı Baybatur'un bulunduğu 45 M 0001 plakalı resmi araç, karayolunda seyir halindeyken tali yoldan çıkan 45 HA 7523 plakalı özel araca çarptı. Çarpma sonucu her iki araçta yol kenarına savruldu. Araçta bulunanlar hiçbir şekilde yaralanmazken, maddi hasar meydana geldi.

Olayla ilgili konuşan AK Parti İl Başkanı Murat Baybatur "Seyir halindeyken Soma'daki kaza mahalline gidiyorduk. Araç birden önümüzde çıktı, hiçbir şey anlamadık. Allah'tan karşı yöndeki ve bizdeki araçta hiçbir can kaybı veya yaralanma olmadı" dedi.






Bakan Taner Yıldız Açıkladı: Soma'da Can Kaybı 283'e Çıktı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma'daki maden faciasında hayatını kaybedenlerin sayısının 284'e yükseldiğini bildirdi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, gazetecilere yaptığı açıklamada, maden ocağında yaklaşık 3bin 100 PPM civarındaki karbonmonoksit oranının şu anda miktar olarak 700'ler civarına düştüğünü, bunun yangının gittikçe sönmeye başladığı anlamına geldiğini belirtti.

Yangının tamamen bitmediğini kaydeden Yıldız, 'Çok önemli miktarda sönümlenmeye doğru gidiyor. Konveyör üzerindeki o 250 metrelik bandın tamamen söndürüldüğünü söylemiştim. Bu arada bir işçi kardeşimiz daha çıkartıldı. Bundan sonra bir miktar daha devam eder diye öngörüyoruz. Maden ocağındaki çalışmalar bunu gösteriyor. Maden ocağının içerisinin normalleşmesiyle alakalı bu gecenin önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu geceki çalışmaların özellikle kurtarma ekiplerindeki vardiya ile beraber önemli olduğu kanaatindeyiz' diye konuştu.

6 işçinin ailelerine teslimi


Bakan Yıldız, 6 işçinin ailelerine teslimiyle alakalı bir müracaat olmadığını ifade ederek, ailelerinin müracaatını beklediklerini söyledi. Kimlik tanımayla alakalı maden ocağının içindeki AFAD merkezinin yanına küçük bir birim kurduklarını kaydeden Bakan Yıldız, şöyle konuştu:

'Orada bir kimlik tanıma işlemi yapılacak. Ailelerden, işçi yakınlarını kaybedenlerin buraya müracaat etmelerinde büyük fayda var. Şu anda da bu işlem başlamış durumda. Bunu önemli buluyoruz. Bazı televizyonlarda 'ben arıyorum' diyenlerin bize müracaat etmediklerini gördük. Şu anda bu işin telaşından dolayı yapılamamış olabilir. Ama bu duyuruyu buradan yapalım. Şu anda maden ocağı yakınlarında çok az bir kısmının burada olduğunu gördük. O yüzden hızlıca müracaatlarını bekliyoruz. Sabaha kadar aynı şekilde işçi kardeşlerimizin cenazesi yakınlarına teslim edilecektir. Her zaman söylüyoruz, herhangi bir eksik, kusur varsa kimsenin gözünün yaşına bakmayız demiştim. İdari olarak da, adli olarak da soruşturma başlamıştır. Bununla alakalı gerek Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızın teftişi, gerekseMaden İşlerinin teftişi ve gerekse Çalışma Bakanlığımızın da teftiş kurulları aynı şekilde görevlerinin başındadır. O yüzden bu manada bütün vatandaşlarımızın müsterih olmasını özellikle istirham ediyorum.'

'Bu gece ve yarın yapıacak çalışmalar çok önemli'

Yıldız, bu gece ve yarın yapacakları çalışmaların çok önemli olduğunu vurgulayarak, cuma günü itibarıyla birçok işlemi artık toparlıyor olmalarının gerektiğini dile getirdi. Bundan sonra 'odalar var mıydı, nasıl olacaktı, bunların şartnamesi nasıldı' gibi konuların gündem olacağını anlatan Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Bizim şu anda düşündüğümüz tek şey var, işçi kardeşlerimizin oradan behemehal çıkartılmasıdır. Çünkü bundan sonra kimlik tanıma işlemleriyle alakalı da yakınlarının müracaatını bekliyoruz. Biz bugün onların normalde gelip aile yakınlarının işçi kardeşlerimizi alacaklarını düşünmüştük. Şu saate kadar bu manada bir müracaat olmadı. Mutlaka olacaktır. O yüzden AFAD merkezine gelecekler ve müracaatlarını yapacaklar, birinci derecede yakınları olabilir ve akrabaları olabilir, biz de kendilerine bir işlemden sonra işçi kardeşlerimnize ailelerini teslim etmiş olacağız.'

Hayatını kaybedenlerin sayısının son çıkarılan kişiyle 283 olduğunu aktaran Yıldız, 'Bu akşam ciddi bir şekilde hareketlenme var. Orada kurtarma ekipleri yoğun bir şekilde çalışıyorlar, sayıyı her beraber inşallah görmüş olacağız' dedi.

Bakan Yıldız, gazetecilerin daha önceki 2 panele ulaşılamadığı şeklindeki ifadesini hatırlatması üzerine, 'Evet, panelin bir tanesine çalışma başladı' yanıtını verdi.

Maden ocağında kaç kişinin olduğunun sorulması üzerine de Yıldız, şöyle dedi:

'Şu ana kadar AFAD merkezimizde, tüm kuruluşlarımızın her birinin yaptığı çalışmalar ciddi şekilde elden, elekten geçiyor. Verdiğimiz rakamların her birisi teyit edilmiş rakamlardır. Bu saatten sonra teyit edilmemiş herhangi bir rakam telaffuz etmek istemiyoruz. Özel sektörün verdiği rakamların üzerinde çalışma yapılması lazım. Bizim sağlamamız şudur, en son bütün işçi kardeşlerimizin çıkartıldığından emin oluruz, en son kontrollerimizi yaparız, sayımızı da o şekilde açıklamış oluruz. Hastanede tedavisi devam eden sadece 3 kişi var, diğerleri taburcu oldular. Bu 3 kişinin sağlık duurmları gayet iyi, ciddi bir hayati tehlike bulunmamaktadır.'

Yıldız çalışmaların sonlandırılması için öngörü olup olmadığı şeklindeki soruya da '400-450 metre aşağıda çalışıyoruz. Her an karşımıza farklı işlemler çıkabiliyor ve onlar da zaman alabiliyor. O yüzden bu gece ve yarınki yapacağımız çalışmalar son derece önemli. Burada işçi kardeşlerimizin yakınlarından, ailelerinden hiçbir şekilde müracaat kalmaksızın köşe bucak ne varsa, bütün noktalara nüfuz ederek bunu nihayetlendirmek istiyoruz' yanıtını verdi.

Her bir kazanın kendileri için tekrar elden geçirilmesi gereken yalnızca kanun, mevzuat, yönetmelik değil aynı zamanda bir kısım uygulamalarıyla alakalı da bölümleri bulunduğuna dikkati çeken Yıldız, şöyle konuştu:

'Bu yüzden titizlikle arkadaşlarımız raporlamalarına başladılar. Biz madenciliğimizi, sektörümüzü, yer altı kaynaklarımızı, tabi kaynaklarımızı mutlaka hareketlendirmemiz lazım. Mutlaka ithalatı azaltmamız, ihracatı artırmamız lazım. Tek bir şartla işçi sağlığı ve işçi güvenliğiyle alakalı bütün disiplinlere uyulmak kaydıyla. Çok fazla haber yapılmadı ama teftiş kurullarımızın yaptığı denetimler sonucunda, Çalışma Bakanlığımızla yaptığımız çalışmalar sonucunda şu anda 114 tane kömür ocağı kapatıldı. Bundan basın mensuplarımızın da çok haberi yok. 114 adet kömür ocağı yalnızca şartlara uygun olmadığı için kapatıldı. Bunun haber niteliği olmamış olabilir, ama bizim için son derece önemli. Bunun üzerinde ne kadar titiz durduğumuzu, ne kadar yoğun çalıştığımızı, bir işçi kardeşimizin sağlığının, sıhhatinin birçok işletmeden daha önemli olduğunun biz farkındayız. Diğer işletmelerde enerji yatırımlarında çevreye rağmen değil, çevreyle beraber yapıyoruz. Bizim işçi kardeşlerimizin sağlığı, sıhhati olmazsa olmaz şartımızdır.'

Bakan Yıldız maden ocağı içerisinde göçük olduğuna ilişkin soru üzerine de içeride bir göçükle karşı karşıya olunmadığını ifade etti. 250 metrelik bir konveyör bandının yanmasını ısı seviyesini yükselttiğini kaydeden Yıldız, 'Ocakta önemli bir ısı seviyesi var. Onların oluşturduğu bir kısım tahribatlar var ama bu çökme anlamına gelmiyor' dedi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile