Manisa Büyükşehir Belediyesine bağlı merkez Yunus Emre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi ile AK Parti Manisa İl Başkanı Murat Baybatur'un da bulunduğu 45 M 0001 resmi plakalı araç Akhisar girişinde kaza yaptı.

Edinilen bilgiye göre, saat 19.50 sıralarında Manisa'dan Soma istikametine gitmekte olan içerisinde Yunus Emre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi ile İl Başkanı Baybatur'un bulunduğu 45 M 0001 plakalı resmi araç, karayolunda seyir halindeyken tali yoldan çıkan 45 HA 7523 plakalı özel araca çarptı. Çarpma sonucu her iki araçta yol kenarına savruldu. Araçta bulunanlar hiçbir şekilde yaralanmazken, maddi hasar meydana geldi.

Olayla ilgili konuşan AK Parti İl Başkanı Murat Baybatur "Seyir halindeyken Soma'daki kaza mahalline gidiyorduk. Araç birden önümüzde çıktı, hiçbir şey anlamadık. Allah'tan karşı yöndeki ve bizdeki araçta hiçbir can kaybı veya yaralanma olmadı" dedi.






Manisa Soma Maden Kazasında 151 Yaralı Olduğu Açıklandı

Başbakan Erdoğan, Soma'da madendeki yangında hayatını kaybedenlerin sayısının 238 olduğunu açıkladı. Ölü sayısının artmasından endişe ediliyor...
Türkiye tarihinin en büyük maden kazasıyla karşı karşıya!

Manisa'nın Soma ilçesindeki bir linyit madeninde dün saat 15.00 sıralarında trafo patladı ve ardından yangın çıktı. Patlama vardiya değişimi sırasında meydana geldiği ve o sırada ocakta, olması gerekenden iki kat fazla işçi bulunduğu için bilanço daha da ağırlaştı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, sabahın ilk saatlerinde verdiği 205 ölü sayısını revize etmezken, bunun nedeni olarak da, o saatten bu yana kurtarma ekiplerinin ocaktaki gaz seviyesini düşürmek için çalıştığı bilgisiyle açıkladı.

Son resmi açıklamayı, bu öğlen saat 15.50 sıralarında Başbakan Tayyip Erdoğan yaptı. Soma'da incelemelerde bulunmak üzere maden sahasına giden Başbakan kayıp sayısının 238'e yükseldiğini açıkladı.

Başbakan Erdoğan, 'Yakın tarihimizin en büyük iş kazalarından birine şahit olduk. İlk belirmelere göre 238 işçimizi Hak'ka uğurladık. İlk belirlemelere göre 80 işçimizi yaralı olarak kurtardık. 19'u şu an itibarıyla taburcu oldu. Ağır yaralı işçimiz kalmadı. Rabbim hayatını kaybeden kardeşlerimizi rahmetiyle kuşatsın' dedi.

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Sorumlu yayın yapan medyaya teşekkür ediyorum. Sağlık ve güvenlik hizmeti verenleri tebrik ediyor, kendim ve ülkem adına teşekkür ediyorum. Dualar eden milletimize de teşekkür ediyorum.

Programlarımızı iptal ettik. Devletin gereken bütün imkanlarını devreye aldık. En hızlı şekilde kardeşlerimize ulaşmaya gayret ettik.

Vefat eden kardeşlerimizin üzerinde kimlik yok. Vücutlarında herhangi bir yara yok. Bu aşamadan itibaren de gerekeni yapacağız. Adli ve idari olarak çalışmalar başlamıştır.

Türkiye genelinde üç günlük milli yas ilan ettik. Cuma günü hutbe okunacak.

Bu kaza en ince ayrıntılarına kadar araştırılacak ve araştırılıyor. Hiçbir ihmalin gözardı edilmesine izin vermeyeceğiz. Önce yaraları saracağız, tabii ki yasımızı da tutacağız.

Soma halkının yanında olacağız. Sadece yetkililerin açıklamasının dikkate alınmasını rica ediyorum. Vefat edenlerine Allah'tan rahmet, yakınlarına ve milletime başsağlığı diliyorum.

Bu tür havaları fırsat bilip istismar etmek isteyen aşırı uçlar var bunlara değer verilmemesinin çok önemli olduğunu hatırlatmak istiyorum.

Kömür madenlerinin nasıl çalıştığını çok takip etmiyorsunuz. Katar'da kömür madeni yok, orada petrol var.'

Geçmişte dünyanın çeşitli bölgelerinde meydana gelen kazaları hatırlatan Erdoğan, “Bu kazalar olağan şeyler. Arkadaşlar bu tür ocaklarda bu tür olaylar olmaz şeyler diye yorumlamayalım. Bunlar olağan şeyler. Bu sadece madenlerde olur diye bir şey yok. Bu kadar fazla olması bizi derinden yaralamış, bizi derinden üzmüştür” dedi.

Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

'Şu anda arkadaşlarımızın ve iş yerinin verdiği rakamlardan hareketle, tahmini olarak 120 civarında içeride şu anda halen işçinin olduğu söyleniyor. Bu üç aşağı beş yukarı olabilir. İşverenin verdiği rakam bu.

CHP'nin o günkü önergesi gündemi engellemeye yönelik bir önergeydi. Tam bir suiistimal olarak kullanılma gayreti içerisindedir. Olay Mart ayının sonunda olmuştur. Tutanak şaşırtıcıdır, içeride konuyla alakalı hiçbir şey yok. Üzücü olan da bu.'

Zamanın kurtarma çalışmalarının aleyhine işlediğini ve ümitlerin azaldığını belirten Bakan Yıldız, ölü sayısının daha da artabileceğine işaret etmişti.



DÜN NELER YAŞANDI?
Eynez köyü Karanlıkdere mevkiindeki Soma Kömür İşletmeleri AŞ'ye ait linyit madeninde elektrik trafosu patladı. Patlama - 150 metre kotunda meydana geldi. Patlama sonrası çıkan yangın nedeniyle yoğun duman oluştu. Kazanın, vardiya değişikliği sırasında meydana gelmesi, can kayıplarının artmasına neden oldu.

Olayın ardından madenin bulunduğu bölgeye çok sayıda ambulans ve kurtarma ekipleri gönderildi. Kurtarma ekiplerince yapılan çalışmalarda maden girişine yakın olan işçiler kurtarıldı. Kazanın nasıl olduğuna dair inceleme ve araştırma başlatıldığını belirtildi.

ŞİRKETTEN AÇIKLAMA
Yangının gerçekleştiği Soma Kömür İşletmeleri AŞ'den bir açıklama geldi. Yangına anında müdahale edildiği belirtilen açıklamada, olayda hayatını kaybedenler olduğu belirtildi ancak sayı verilmedi.

Yazılı açıklamada şu ifadeler kullanıldı: 'Manisa Soma'da bulunan kömür ocağımızda trafo patlaması nedeniyle çıkan yangın sonucu elim bir kaza yaşanmıştır. Alınan en yüksek ve sürekli denetim altında olan tedbirlere rağmen yaşanan kaza sonrasında anında müdahale gerçekleştirilmiştir. Kazanın nasıl gerçekleştiğine dair inceleme ve araştırmalar başlatılmıştır ama birinci önceliğimiz içerideki çalışanlarımızın bir an önce sağ salim kurtarılması; sevenlerine, ailelerine ve bizlere kavuşturulması yönündedir. Yaşanan tüm gelişmeler an be an kamuoyu ile tarafımızdan paylaşılacaktır. Bu elim kazada ne yazık ki hayatını kaybeden çalışanlarımız olmuştur. Vefat eden çalışanlarımıza Allah'tan rahmet, milletimize ve ailelerine başsağlığı ve sabırlar dileriz.'



YANGINDA YARALANAN 88 KİŞİDEN 63'Ü TABURCU EDİLDİ
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) yetkililerinden alınan bilgiye göre, kentteki hastanelerde dünden bu yana 88 kişi tedavi gördü. 63 kişi tedavilerinin ardından taburcu edilirken, 25 kişinin tedavisi sürüyor.

Yaralılar ve kaldırıldıkları hastaneler şöyle:

Kırkağaç Devlet Hastanesine kaldırılanlar: Vedat Kılınç (39), Yüksel Tanrıöven (24)

Akhisar Devlet Hastanesine kaldırılanlar: Murat Bilgin (30), Serdar Fenercioğlu (28), Veli Anaç (24), Ferhat Genç, Faruk Onur, Salih Erkan (34), Sadettin Güngör, Muzaffer Kemiksiz (32), Barış Değirenci (33), Ali Aslan Yılmaz, Murat Karabulut (32)

Soma Devlet Hastanesine kaldırılanlar: Sezai Karakobak (41), Erdal Bıçak (24), Murat Yokuş (29), Ümit Çetin (37), Mustafa Elibol (43), Mehmet Uçkun (26), Refik Bostancı (26), Ali Karadağ (36), Kudret Özelden

Akhisar Devlet Hastanesi'ne kaldırılan yaralılardan Hasan Kuzu İKÇÜ Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesine, Servet Keskin (20) Celal Bayar Üniversitesi Hastanesine, Engin Altınöz (30) Ege Üniversitesi Hastanesine sevk edildi.

TABURCU EDİLENLER
Soma Devlet Hastanesine kaldırılan Selahattin Şen (57), Murat Aktaş (27), Murat Yalçın (36), Ercan Metin (32), Hasan Hüseyin Keskin (20), Bayram Çoban (31), Yusuf Kocaman (33), Fatih Işılak (49), Hasan Soylu (34), İsmail Kahrıman (32), Mehmet Akça (36), Nail Kılıç (37), Serdar Tavukçu (37), Bihan Erkan (32), Tevfik Sert (42), Mehmet Çelik (32), Ramazan Atik (31), Yüksel Ünlü (29), Hasan Serhat Öztürk (31), Muzaffer Eren (40), Orhan Turan (30), Cafer Ataş (22), Cumhur Ataş (27), Ferhat Ay (29), Mehmet Ali Dinçer (38), Ramazan Kılıç (32), Ramazan Kıymaz, Murat Kılıçarslan, Abdurrahman Yılancı (28), Cemil Yılmaz (45), Emre Alaca (29), Mehmet Çoban (42), İbrahim Genç (31), Ayhan Canbal (39), Fazlı Baraş (34), Halil İbrahim Durak (41), Şaban Gezen (31), Ahmet Bilici (39), Osman Yıldırım (37), Mehmet Kaya (27), Hüseyin Sarı (42), Recep Gök (39), Selçuk Köken (35), Ahmet İren (30), Taner Kılınç (22), Kamil Çeliker (30), Süleyman Abaydın (23), Ayhan Yalçın, Sadettin Özkoç, Fatih Öcay, Ahmet Mutluer, Eray Atik (34), İlyas Dolğun (38), Akif Ilgaz (19), Yahya Ilgaz (39), Şemsettin Çeliker (26), Galip Çoban (41), Orhan Avcı (26), Muharrem Uçar (41), Ramazan Erol (33), Süleyman Anar (36), Ramazan Akkoç (34), Ramazan Demir (35) taburcu edildi.



MAHSUR KALAN 6 İŞÇİ 18 SAAT SONRA  ÇIKARTILDI
Madende arama kurtarma çalışmalarını yürüten ekipler, 18 saat sonra 6 işçiyi madenden çıkardı. Sedye ile çıkarılan işçiler, ocağın giriş bölgesinde hazır bekleyen ambulanslara konularak gönderildi.

Maden ocağında çok sayıda kurtarma ekibi gece boyunca çalışmalarına devam etti. Çalışmalara farklı illerden gelen ekipler de destek verdi.

Mahsur kalan işçilerin yakınları geceyi uykusuz geçirdi. Yakınları henüz ocaktan çıkarılamayan vatandaşlar çalışmaların olduğu alandan ayrılmadı.

Ocaktan çıkarılan işçiler ambulanslarla çevredeki hastanelere gönderildi. Bazı işçilere ilk müdahale ocağın sağlık biriminde yapıldı. Polis, arama kurtarma ve sağlık ekiplerinin işlerini kolaylaştırmak için işçilerin yakınları ile çıkarılan işçilerin ambulanslara konulduğu alan arasına barikat kurdu.

Madenin havalandırma bacasından içerinde tahliye edilen dumanların yükseldiği gözlendi.

Türk Kızılay'ı da alana kurduğu çadırlardan hem işçi yakınlarına hem de görevlilere yiyecek ve içecek servisi yaptı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da geceyi maden sahasındaki TKİ Kurumu Eli Müessesesi Müdürlüğü Eynez Yeraltı Kontrol Şube Müdürlüğü'nde geçirdi. Müdürlükte kurulan kriz merkezinde Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas ve diğer yetkililerle gelişmeleri takip etti.

Yıldız, bugün de maden sahasına gelerek ocağın giriş bölgesinde bulunan arama kurtarma ekipleriyle görüştü. İlgililerden bilgi alan Bakan Yıldız, daha sonra maden sahası çıkışında bekleyen ailelerin yanına gitti, kısa bir görüşmenin ardından alandan ayrıldı.

CENAZELERİN BAZILARI TESLİM EDİLMEYE BAŞLANDI
Arama kurtarma ekipleri tarafından maden ocağından çıkarılan cesetler, ambulanslarla Kırkağaç ilçesindeki Kayadibi Mahallesi'nde bulunan soğuk hava deposuna getirildi.

Yetkililer kimlik tespiti için isimleri okuyarak işçilerin yakınlarını deponun içine aldı. Kimlik tespitinin ardından cesetler, yakınlarına teslim edilmeye başlandı.



KİMLİK TESPİT ÇALIŞMALARI
Maden ocağından çıkarılan bazı işçilerin cenazeleri, Kırağaç ilçesindeki Kayadibi Mahallesi'nde bulunan soğuk hava deposuna getirildi. Cenazelerin Kırkağaç'a gönderildiği bilgisini alan pek çok aile de depo önünde beklemeye başladı.

Ölenlerin kimliklerinin belirlenmesi için çalışmalara başlandığı ve bu çalışmanın öğle saatlerine kadar sürmesinin beklendiği bildirildi.

Öte yandan Manisa Müftülüğü'nde görevli farklı ilçelerden 80 din görevlisi de tesise geldi.

17 MADENCİNİN OTOPSİSİ YAPILDI
Hayatını kaybeden işçilerden 17'sinin cenazesi İzmir Adli Tıp Kurumu'na getirildi. İşçilere yapılan otopside, ilk belirlemelerde karbonmonoksit gazı solumaları sonucu zehirlenerek yaşamlarını yitirdikleri kaydedildi.

Otopsileri tamamlanan işçilerin cenazeleri, İzmir'den Manisa Kırkağaç'taki soğuk hava deposuna gönderildi.

Turgutlu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü'nün koordinasyonunda, ilçedeki camilerden toplanan 45 tabut ve cenaze malzemeleri, kamyona yüklenerek Soma'ya gönderildi.

Öte yandan İzmir'deki bazı camilerde maden faciasında yaşamlarını yitiren işçiler için sela okutuldu.

TSK'DAN BAŞSAĞLIĞI MESAJI
Genelkurmay Başkanlığının internet sitesindeki mesajda, 'Dün Manisa ili Soma ilçesinde vuku bulan, milletçe hepimizin yüreğini kanatan ve acıya boğan müessif maden ocağı yangınında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diler, kederli ailelerinin acısını yürekten paylaşır, kendilerine başsağlığı ve sabır temenni eder, yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar dileriz. Milletimizin başı sağolsun' ifadelerine yer verildi.

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Soma'daki maden ocağında yaşanan olayın haberini alır almaz kurtarma çalışmalarına iki yönlü destek verdiklerini belirtti.

Öncelikli olarak kan temini konusunda tedbir aldıklarını dile getiren Akay, 'Yaralı kurtulup kan ihtiyacı yaşayabilecek insanlarımızın olacağını düşündük ve gereken tedbirlerimizi aldık. Çok şükür böyle bir ihtiyaç duyulmadı. Halen daha arkadaşlarımız teyakkuz halinde bekliyorlar. İkincisi ise lojistik açıdan bir sistem oluşturduk. Olayın yaşandığı bölgede çadırlar kurduk' diye konuştu.

Akar, olayın yaşandığı yerde çok sayıda arama kurtarma ekibinin bulunduğuna işaret ederek, bunların ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik de faaliyet gösterdiklerini ifade etti.



PSİKO-SOSYAL DESTEK ELEMANLARI BÖLGEDE
İşçi yakınları ve olaydan dolayı travma yaşayan diğer insanların psiko-sosyal desteğe ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Akar, bu amaçla Ankara'dan 20 psiko-sosyal destek elemanının bölgeye geldiğini söyledi.

AİLELERİNE MAAŞ BAĞLANACAK
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Yardımcısı Mustafa Kuruca ise Soma'daki kömür madeninde çıkan yangında hayatını kaybeden madencilerin eş ve çocuklarına ölüm geliri olarak bin liraya yakın aylık bağlanacağını bildirdi.

SGK Başkanı Yadigar Gökalp İlhan'ın Soma'ya hareket ettiğini belirten Kuruca, 'Bu iş kazası olayıdır. Hayatını kaybedenlerin eş ve çocuklarına ölüm geliri olarak bin liraya yakın aylık bağlanacak' diye konuştu.

Madende 18 yaşından küçük bir işçinin de ölü olarak çıkartıldığı yönündeki iddiaların sorulması üzerine Kuruca, İş Kanuna göre 18 yaşın altındaki erkeklerin ve her yaştaki kadınların yer altı ve su altı işlerinde çalıştırılmasının yasak olduğuna dikkati çekerek, bu iddiayla ilgili soruşturma başlatılacağını bildirdi.

ŞİRKETİN ÖNÜNDE EYLEM
Bu arada, maden ocağını işleten şirketin İstanbul Levent'teki binası önünde toplanan bir grup, oturma eylemi başlattı.

Soma Kömür İşletmeleri AŞ'nin Lale Sokak'taki binasının önünde bir araya gelen grup, pankart açarak slogan attı.

İçerisinde personel olmadığı gözlemlenen binanın duvarına ve giriş kapısına sprey boyalarla yazılar yazıldığı görüldü.

Binaya çıkan sokak girişleri, polis barikatlarıyla kapatıldı. Güvenlik tedbirlerinin de artırıldığı bölgeye, çevik kuvvet ekipleri sevk edildi.


Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile