Kılıçdaroğlu'nun MHP lideri Devlet Bahçeli'ye Köşk için ismini önerdiği Ekmeleddin İhsanoğlu kimdir?

1943 yılında Kahire’de doğan İhsanoğlu’nun bilim tarihi, Türk kültürü, İslam dünyası ve Batı dünyası ilişkileri ve Türk-Arap ilişkileri hakkında değişik dillerde çok sayıda Kitap,makale ve tebliği bulunuyor.

2005-2014 arasında İslam Konferansı Örgütü eski genel sekreterliği yapan İhsanoğlu, Mısır Ayn Şems Üniversitesi Fen Fakültesi’nden mezun olduktan sonra El Ezher Üniversitesi’nde akademik hayata başladı. Türk kültürünü küçük yaşta aile çevresinde tanıyan İhsanoğlu, Kahire Milli Kütüphanesi’nde ve Ayn Şems Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde Osmanlı kültürü ve edebiyatı ile ilgili araştırma ve eğitim çalışmaları yaptı. 1974’te Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi’nde doktorasını tamamladıktan sonra, İngiltere’de Exeter Üniversitesi’nde doktora sonrası çalışmalar yaptı.

İslâm ve Batı kültürüyle yakından teması olan İhsanoğlu, 1984’te profesör oldu. Prof. İhsanoğlu, İslâm Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi’nin genel direktörlüğünün yanı sıra İÜ Edebiyat Fakültesi Bilim Tarihi Bölümü ile Türk Bilim Tarihi Kurumu’nun başkanlığını ve İÜ Bilim Tarihi Müze ve Dokümantasyon Merkezi müdürlüğü görevlerinde bulundu. UNESCO ve Harvard Üniversitesi’ndeki görevlerinin yanı sıra millî ve uluslararası birçok bilim kurumunun üyesi olan İhsanoğlu, bilim ve eğitim tarihine katkı ve hizmetlerinden dolayı birçok ödül aldı. Devlet Üstün Hizmet Madalyası sahibi olan İhsanoğlu evli ve 3 çocuk babası.

Ekmeleddin İhsanoğlu: Başörtüsü Gelenekten Gelir

CHP ve MHP'nin cumhurbaşkanı adayı olarak önerdiği Ekmeleddin İhsanoğlu, Devlet Bahçeli'yi ​ziyaret etti.
CHP ve MHP'nin cumhurbaşkanı adayı olarak önerdiği Ekmeleddin İhsanoğlu, MHP Genel Başkanı Bahçeli'yi parti genel merkezinde ziyaret etti.

Ziyaretin ardından açıklama yapan İhsanoğlu, Bahçeli ile çok verimli bir görüşme yaptıklarını belirterek, 'Kendilerine bu inisiyatifi başlattıkları için hayırlı teşebbüste bulundukları için teşekkürlerimi sundum' dedi.

Bugünkü görüşmelerine ilişkin Bahçeli'ye bilgi verdiğini ifade eden İhsanoğlu, 'Biz, milli mutabakat anlayışıyla gidiyoruz. Mesele artık, çatı, pencere, kapı şeklinde değil, milli mutabakat şeklinde büyüyor, devam ediyor' diye konuştu.

Bahçeli de 28 Ağustos'ta 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresinin tamamlanacağına işaret ederek cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin Türkiye'nin gündemini oluşturduğunu söyledi. Bahçeli, şöyle devam etti:

'Türkiye'de milletimizin aziz bir evladı, değerli bir bilim insanı, uluslararası alanda Türkiye'yi fevkalade temsil etmiş bir şahsiyet olarak Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu Beyefendi, cumhurbaşkanı adayı olarak milletimize takdim edilmiştir. Değerli bilim insanımız, milletimizin aziz evladı, milletimizin adayı olarak genel kabul görmüştür. Sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler böyle bir işaret göstermektedir.'

'BAŞÖRTÜSÜ GELENEKTEN GELİR'

İhsanoğlu, bir gazetecinin 'CHP'de Atatürk, laiklik ve mezhep çatışmalarına vurgu yaptınız. Başörtüsü ile ilgili düşüncelerinizi alabilir miyiz?' sorusu üzerine şunları kaydetti:

'Ben üniversitede öğretim üyesiyken, bölüm başkanıyken İstanbul Üniversitesi'nde başörtülü kızlarımızın haklarını müdafaa eden çok az sayıdaki öğretim üyelerinden birisiyim. Benim 28 Şubat döneminde yaptığım bu savunma benim kürsümün kapatılmasına ve benim o günkü baskı karşısında üniversiteden 10 sene erken ayrılmama sebep olmuştur. Bunun aksini söyleyenler ya gerçekleri bilmiyorlar ya gerçekleri kendi hayallerindeki gibi görmek istiyorlar. Başörtüsü haktır. Başörtüsü, kadınlarımızın, kızlarımızın istediği şekilde olması lazım gelir. Bu bir kendi yorumlarıdır, gelenekten gelen bir şeydir. Ona saygılı olmak, ben bu hakkı müdafaa eden çok az sayıdaki insanlar... O zaman 'selamet der kenarest' diyenlerin bugün kalkıp da böyle bir şey söyleme hakları yoktur.'


İhsanoğlu, 'Saadet Partisi'nin verdiği tam bir destek oldu mu?' sorusunu yanıtlarken 'Burada MHP'nin çatısı altındayız' dedi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile