Kılıçdaroğlu'nun MHP lideri Devlet Bahçeli'ye Köşk için ismini önerdiği Ekmeleddin İhsanoğlu kimdir?

1943 yılında Kahire’de doğan İhsanoğlu’nun bilim tarihi, Türk kültürü, İslam dünyası ve Batı dünyası ilişkileri ve Türk-Arap ilişkileri hakkında değişik dillerde çok sayıda Kitap,makale ve tebliği bulunuyor.

2005-2014 arasında İslam Konferansı Örgütü eski genel sekreterliği yapan İhsanoğlu, Mısır Ayn Şems Üniversitesi Fen Fakültesi’nden mezun olduktan sonra El Ezher Üniversitesi’nde akademik hayata başladı. Türk kültürünü küçük yaşta aile çevresinde tanıyan İhsanoğlu, Kahire Milli Kütüphanesi’nde ve Ayn Şems Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde Osmanlı kültürü ve edebiyatı ile ilgili araştırma ve eğitim çalışmaları yaptı. 1974’te Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi’nde doktorasını tamamladıktan sonra, İngiltere’de Exeter Üniversitesi’nde doktora sonrası çalışmalar yaptı.

İslâm ve Batı kültürüyle yakından teması olan İhsanoğlu, 1984’te profesör oldu. Prof. İhsanoğlu, İslâm Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi’nin genel direktörlüğünün yanı sıra İÜ Edebiyat Fakültesi Bilim Tarihi Bölümü ile Türk Bilim Tarihi Kurumu’nun başkanlığını ve İÜ Bilim Tarihi Müze ve Dokümantasyon Merkezi müdürlüğü görevlerinde bulundu. UNESCO ve Harvard Üniversitesi’ndeki görevlerinin yanı sıra millî ve uluslararası birçok bilim kurumunun üyesi olan İhsanoğlu, bilim ve eğitim tarihine katkı ve hizmetlerinden dolayı birçok ödül aldı. Devlet Üstün Hizmet Madalyası sahibi olan İhsanoğlu evli ve 3 çocuk babası.

Şahin, 'Cumhurbaşkanlığı Seçimleri 367 Dönemi Versiyonudur'

Radikal Gazetesi Ankara Temsilcisi Ömer Şahin katıldığı canlı yayında Cumhurbaşkanlığı seçiminin 367 versiyonu olduğunu ve Parlamento’da Başbakan Erdoğan’ın istifa etmesine gerek duyulan bir hüküm olmadığını söyledi.
Beyaz TV ekranlarında Ferda Yıldırım Moderatörlüğünde yayınlanan'Basın Kulisi' isimli tartışma programının bu geceki konukları Deniz Güçer, Mehmet Acet, Ünsal Ünlü, Ömer Şahin ve İbrahim Uslu oldu.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin konuşulduğu programda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın istifa edip etmemesi konusunda değerlendirmeler yapıldığı esnada Radikal gazetesinin Ankara temsilcisi Ömer Şahin cumhurbaşkanı'nı halkın seçmesinin 367 garabeti zamanında kararlaştırıldığı konusuna değindi.

Cumhurbaşkanını halkın seçmesi ne zaman kararlaştırıldı?

2007'de 367 garabetinin yaşandığı dönemde Anavatan Partisi Erkan Mumcu'nun şart olarak koştuğunu belirten Ömer Şahin, “Müzakere olduğu gergin dönemde Başbakan gitti Anavatan Partisi'ni ziyaret etti ve aniden hem erken seçime gidildi, referandum yapıldı ve halk kabul etti. Cumhurbaşkanını halkın seçmesi kabul edilerek anayasal çerçevesi çizildi ama bunun finansmanı nasıl olacak? Bunlar hep çok sonradan yapıldı ve derli toplu bir yasal düzenlemesi tam anlamıyla yapılmadı.” dedi.

Başbakan'ın istifa etmesi gerekmiyor

Yasalara ve mevzuata göre Başbakan'ın istifa etmesi gerekmediğini ifade eden Şahin, “Bizi bağlayıcı olan şudur; biz kişiye göre hüküm veremeyiz. Anayasa'da bir hüküm varsa ona uymak zorundayız.” dedi.

Başbakan'ın istifa etmesinin yasal bir zorunluluk olmadığını dile getiren Şahin, bunun haksız bir rekabet olduğunu söyledi.

Bizi bağlayıcı olan şudur; biz kişiye göre hüküm veremeyiz. Anayasa'da bir hüküm varsa ona uymak zorundayız. Bizim yasalarımıza ve mevzuata göre Başbakan'ın istifa etmesi gerekmiyor. “Eğer bu bir kamu vicdanını yaralayan ve çok doğru olmayan bir uygulama ise parlamentonun bunu daha önceden düşünüp buna göre bir hüküm koyması gerekiyor.” diye konuşan Şahin parlamento bir hüküm koymadığına göre istifa etmesini gerektirecek bir durum olmadığını da sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile