Bakan Soylu, Hak-Is Arama Ve Kurtarma-Umut Timi Projesi Programinda Konustu Açiklamasi

'Birçok felaketlerden geçtik, birçok sikintilardan geçtik ve geçiyoruz ama dünyada hiç kimseyi yalniz birakmadik'.

Içisleri Bakani Süleyman Soylu, "Birçok felaketlerden geçtik, birçok sikintilardan geçtik ve geçiyoruz ama dünyada hiç kimseyi yalniz birakmadik." dedi.

Soylu, Hak-Is Konfederasyonu tarafindan düzenlenen afetle mücadelede çalisanlara yetkinlik kazandirilmasi, HAK Arama ve Kurtarma-Umut timi kurulmasi projesi kapanis programina katildi.

Türkiye'nin afet yönetiminde 20. yüzyilin içerisinde yasadiklarinin herkese büyük bir ders oldugunu vurgulayan Soylu, "21. yüzyilin basindan itibaren her alanda ortaya koydugumuz gelisme, aldigimiz dersler, tecrübeler ve yakaladigimiz istikrarla birlikte devletimizin gücünün artmasi, gerçeklestirdigimiz büyük altyapi hamleleri ve pek çok alanda oldugu gibi afet yönetiminde de dogal olarak olumlu yansimistir." diye konustu.

Soylu, son iki yilda yasanan afetlerden tedbirler alinmasi ve ortaya çikan tabloda el ele verilmesi gerektigini belirterek "Elbette ki bu tabloyu seyretmedik, Türkiye pek çok küresel güvenlik meselesini yönetirken bir yandan kendi içindeki güvenlik sorunlarini birlikte afet meselesi yönetmek üzerine ciddi bir kapasite üretmistir." ifadelerini kullandi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Baskanliginin (AFAD) afetlerde çati kurum haline getirilmesinin önemine dikkati çeken Soylu, "AFAD'in kurulusu ile birlikte Türkiye'de afet yönetiminde temel bir strateji üretildi. Bir yandan kurumsal kapasite gelistirildi bir yandan da afet yönetimini, afet öncesi hazirlik, afet ani müdahale ve afet sonrasi iyilestirme süreçleri olarak üç asamada ele alindi. Bu anlayisa yönelik stratejik planlar üretildi, bugün Türkiye'nin bir afet müdahale plani var ve uygulaniyor." seklinde konustu.

Bakan Soylu, tüm vatandaslara afet acil mobil uygulamasini cep telefonlarini indirmeleri yönünde çagrida bulundu.

2021'in afetlere yönelik egitim yili ilan edildigini ve 81 il valisi, 1283 mülki idare amiri, muhtarlar, çarsi ve mahalle bekçileri, güvenlik koruculari, özel güvenlik görevlileri ve toplam 410 bin gönüllüye afet egitimi verildigini aktaran Soylu, "Tüm kurumlarimizla tüm sivil toplum örgütlerimizle 360 derecelik bir egitim dönemini 2021 yilinda Allah'a hamdolsun, pandemi ve salgin varken bu meseleleri hiç aksatmadan bu noktaya kadar getirebilme firsatini elde ettik." dedi.

Soylu, Türkiye'nin afet yönetiminin sivil toplum kuruluslari ve kamu kurumlari ile tam bir koordinasyon ve uyum içerisinde oldugunu kaydetti.

- "Bizi hayal kirikligina ugratti"

Mugla'daki orman yanginlarina iliskin Soylu, sunlari söyledi:

"Antalya'da o kadar yasamadim ama Mugla'da çok yasadim ve çok karsilastim. Arama kurtarmadan çok arama kurtarmayi engellemeye çalisan insanlar gördüm, bunu siyasallastirmaya çalisan insanlar gördüm, oradan siyaset çikarmaya çalisan insanlar gördüm. Hep birlikte canhiras yangini söndürmeye çalisirken, ormancilarimiz yangini söndürebilmek için hayatlarini feda etme ve fedai can etme konusunda en ufak bir tereddüt yasamazken, yanginin ortasina kendini atarken, felaketin daha büyümesini engellemek için elinden gelen bütün gayreti ortaya koymaya çalisirken hala orada siyasi rant elde etmeye çalisanlari, hala orada yanginin etrafinda dolasip yangini söndürmek için çaba sarf etmeye çalisanlara hakaret etmeyi kendileri adina bir kazanim olarak görenler, ifade etmem gerek ki orada bizi hayal kirikligina ugratti."

- "Kimseyi yalniz birakmadik"

Soylu, Türkiye'nin son 4 yilda dünyada en çok yardim yapan ve en çok elini uzatan ülkelerden oldugunu vurgulayarak "Kimseyi yalniz birakmadik, birçok felaketlerden geçtik, birçok sikintilardan geçtik ve geçiyoruz ama dünyada hiç kimseyi yalniz birakmadik." ifadelerini kullandi.

2021'de 20 bin 135 kalici konutu tamamladiklarini belirten Soylu, "Bunlar sadece son 2 yildaki afetlerde, 38 bin konutunda insaati devam ediyor." dedi.

- "Çok basarili bir operasyon gerçeklesti"

Eren kis operasyonlari kapsaminda, Mardin'de gerçeklestirilen operasyona iliskin bilgi veren Soylu, "Dün bir operasyon yapmistik, bugün de arkadaslar magaraya girdiler 6 tane daha sari torba aldilar. Mardin Bagok'taydi çok basarili bir operasyon gerçeklesti, uzun zamandir Tunceli'de yaptigimiz gibi ve kis üstlenme bölgelerinde de magaraya girince rahat olacaklarini zannediyorlar ama ülkemizin ve devletimizin geldigi noktayi unutuyorlar."

Bakan Soylu, HAK Arama ve Kurtarma-Umut timinde yer alan 120 kisiye AFAD tarafindan hafif arama ve kurtarma egitimlerinin verildigini belirterek "Bizim su anda bir arama kurtarma birligimiz de Hak-Is bünyesinde var." diye konustu.

AFAD tarafindan HAK Arama ve Kurtarma-Umut timine malzeme destegi saglanacagini aktaran Soylu, bir arama ve kurtarma aracinin da AFAD tarafindan kendilerine verilecegini kaydetti.

Programa, Içisleri Bakan Yardimcisi Ismail Çatakli, Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Baskani Yunus Sezer, Hak-Is Konfederasyonu Baskani Mahmut Arslan, Hak-Is Genel Sekreteri Eda Güner ile konfederasyona bagli sendikalarin yöneticileri katildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile