Çin’deki Kanserojenli Süt Üreten Firmaya Tepki

Gıda skandalları ile sürekli gündeme gelen Çin’de, ülkenin en büyük süt üretici firması olan Mengniu ürünlerinde kansere yol açan aflatoksin tespit edilmesi büyük tepkilere yol açtı.



Çin medyasında yer alan haberlerde, ürettiği sütlerde yüksek miktarda aflatoksin madde tespit edilen Mengniu marka ürünlerin ülke genelinde halk tarafından boykot edildiği bildirildi. Ülkedeki birçok marketde firmanın ürettiği tüm ürünlerin raflardan kaldırılıp imha edildiği belirtilirken, yeni siparişlerin de iptal edildiğine yer verildi.

Haberde ayrıca, yakın tarihlerde kontrolü henüz yapılmamış kanserojen madde içermesi olası sütlerin halen piyasada olabileceği kaydedildi.

2008 yılında melaminli süt ve süt tozu ürettiği ortaya çıkan Mengniu firmasının şimdi de ürünlerinde aflatoksin kanserojen maddesi olduğu tespit edilmesi Çinli tüketicilerin tepkisini çekti.


Ülkenin gündeminde geniş yer bulan Mengniu şirketi geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, sağlık yetkililerinin, bu sütlerde yüksek oranda aflatoksin bulduğunu ve bu sütlerin piyasaya dağıtım yapan şebekelere ulaşmadığı belirtmişti. Şirket ayrıca, aflatoksinin Sichuan bölgesindeki bir fabrikada tespit edildiğini ve sütün imha edildiğini vurgulamış ve tüketicilerden özür dilemişti.


Karaciğer kanserine sebep olan Aflatoksin, yedikleri yemlerden hayvanlara ve sütlerine geçiyor. Bu nedenle aynı bölgede üretim yapan diğer süt firmalarında da aynı sorunun olup olmadığı araştırılıyor.


Çin gıda sanayii, standartları oturtamadığı ve ihlalleri zamanında yakalayamadığı için eleştiriliyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile