Derenin Rengi Panige Sebep Oldu, Inceleme Baslatildi

Derenin Rengi Panige Sebep Oldu, Inceleme Baslatildi

Edirne merkeze bagli Hasanaga Köyü Deresi kirlilik nedeniyle kahverengi akmaya basladi. Duruma kati atik bertaraf tesisinden salinan atiklarin neden oldugunu savunan vatandaslar, firmanin denetiminin Edirne Belediyesi’ne ait oldugunu ifade ederek duruma tepki gösterdi.

Edirne’nin Hasanaga Köyü deresindeki suyun koyu kahve renkte akmasinin ardindan köy muhtari yetkililere bilgi verdi. Bölgeye gelen Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Il Müdürlügü ekipleri, dere ve çevresinde inceleme yapti. Kirliligin kaynagini tespit etmek amaciyla çalisma baslatan ekipler, sudan numune aldi.

“Kati atik bertaraf tesisinden kaynakli bir olay”

Durumun yakin noktadaki kati atik bertaraf tesisinden zehirli suyun dereye akitilmasindan kaynaklandigini iddia eden Hasanaga Köyü Muhtari Mehmet Üstün, "Daha önce defalarca yasadik bu olayi. Yeni sehir çöplügü olan kati atik bertaraf tesisinden kaynakli bir olay. Daha önce defalarca ceza kesilmesine ragmen firma salimi sürdürüyor. Köyümüzün tam ortasindan aktigi için en fazla etkilenen merkez burasi oluyor. Insanlar ve hayvanlar burada suyla iç içeler. Sürekli canli ölümleriyle karsilasiyoruz. Balik ölümü ile kalmiyor. Bu ölen baliklari yiyen canlilar da hayatini kaybediyor. Tamamen bir doga katliami diyebiliriz" dedi.

Köylüleri hayvanlari suya salmamalari için uyardiklarini aktaran Muhtar Üstün, firmanin denetiminin belediyeye ait oldugunu ve daha fazla denetim yaparak kirlilige engel olmalarini istediklerini söyledi.



"Kati atik tesisinden salinan zehirli su canlilari öldürüyor"

Kati atik tesisinden salinan zehirli su ile derenin kirlendigini ve buradaki canlilarin öldügünü gördüklerini söyleyen Edirne Ziraat Odasi Baskani Hüseyin Arabaci, "Bu bölge tarimsal sulamanin yapildigi bir bölge. Uzun zamandan beri ülke ekonomisine nasil katki saglariz, verimi nasil arttiririz diye sulama yatirimlarini arttirmaktan bahsederken, bu sekilde bir durumda zehirli suyun salinmasi hem tarimsal sulama yaparken bizi sikintiya sokacak hem de hayvanlarimizin su içtigi için zarar gördügü bir durum olacak. Bu tesiste aslinda çok güzel bir aritma sistemi var. Düzenli çalistiginda bu tarz sikintilar olmuyor. Biz o sirketten bu tesisi düzenli çalistirmasini ve bu zehirli suyu dereye salmamasini talep ediyoruz" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile