Fransiz Ordusu, 9 Yilin Ardindan Timbuktu' Dan Geri Çekildi

Fransiz Ordusu, 9 yildan sonra Mali’nin Timbuktu sehrinden askeri üssünü geri çekildi.

Fransa, 9 yildir Mali’de konuslanan askerlerini geri çekmeye baslamasinin ardindan dün Kimbuktu sehrinde görevli askerlerini de bölgeden çekti. Askeri üste konuslanan 150 askerin de ayrilmasinin ardindan üsteki Fransiz bayragi indirilerek yerine Mali bayragi asildi. Fransa’nin Mali’deki Barkhane Operasyonunda görevli General Etienne du Peyroux, Fransa’nin artik bölgede "farkli bir sekilde mevcut olacagini” söylerken, Barkhane Operasyonunun amacinin Mali’nin gücünü, her zaman ortaklik içinde kendilerine teslim etmek oldugunu ifade etti.

Fransiz ordusu tarafindan yapilan açiklamada ise, Mali’nin bölgede Birlesmis Milletlere bagli yaklasik 2 bin 200 askerden olusan bir birligin kalici olarak konuslandirildigini söyledi.



Fransiz Ordusu, Mali’deki üslerin tahliyesini gerçeklestirdi ancak Gao kentinden henüz çekilmedi. Mali’de Subat ayinda demokratik bir seçim yapilmasi bekleniyor ancak Bati Afrika Devleti Ekonomik Toplulugu (EKOWAS), Ocak ayina kadar bölgede ilerleme kaydedilmedigi takdirde ek yaptirimlar ile karsi karsiya kalacagini açikladi.

Mali’de 2012 yilinda ayrilikçi bir grubun baslattigi silahli çatismalar bölgede büyük bir kriz baslatmis, Burkino Faso ve Nijer’de dahil olmak üzere komsu ülkelere yayilan çatismada, bölgede güvenlik sorunu yasanmisti. Bu gelismelerin ardindan Eski Fransa Cumhurbaskani François Hollande, 2 Subat 2013’te Mali’de askeri harekatin basladigini ilan etmisti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile