İsrail, Doğu Kudüs'te "gizli tehcir" uyguluyor

İsrail'in Haaretz gazetesi, Doğu Kudüs'te yaşayan Filistinlilerin gizli tehcire maruz bırakıldıklarını, sadece 2008 yılında 4 bin 557 Filistinlinin Do

  İsrail ' in Haaretz gazetesi , Doğu Kudüs ' te yaşayan Filistinlilerin gizli tehcire maruz bırakıldıklarını , sadece 2008 yılında 4 bin 557 Filistinlinin Doğu Kudüs ' teki ikamet haklarının ellerinden alındığını yazdı .

Yahudilerin istedikleri zaman ülke dışına çıktıklarını ve istedikleri kadar kalabildiklerini ; ancak sıra Filistinlilere gelince İsrail ' in sert yaptırımlarıyla karşı karşıya kaldıklarının altını çizen Haaretz , bu şekilde yapabildikleri kadar Filistinliyi Doğu Kudüs ' ten atmaya çalıştıklarını vurguluyor . Bu duruma örnek iki Filistinliyi gösteren gazete , Doğu Kudüs doğumlu olan elektrik mühendisleri Dr . İmed Hammada ve Dr . Murat Ebu Halaf ' ın eğitim için ABD ' ye gittiklerini ancak ülkelerine dönmek istediklerinde kötü sürprizin kendilerini beklediğini belirtiyor .

Nesiller boyu Doğu Kudüslü olan her iki mühendisin de kentlerine dönmesinin İçişleri Bakanlığı ' nca engellendiğini duyuran gazete Hammada ' nın üç yıldır doğup büyüdüğü kentte yasadışı olarak kaldığını ve her an tutuklanma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğuna işaret ediyor . Diğer isim Ebu Halaf ise ziyaret için bile Doğu Kudüs ' e giremiyor .

İki ismin davasının Kudüs Mahkemesi ' nde bulunduğunu da duyuran gazete bu hafta konuyu dinleyecek olan hâkimin " Kudüs ' ü 7 yıl boyunca terk eden Filistinlilerin kente geri dönemeyeceği " şeklindeki kararı kaldırıp kaldıramayacağının merak konusu olduğuna da işaret ediyor .

Gazetenin başyazısında daha sonra şu görüşler dile getiriliyor : " Durum tahammül edilemez boyutlarda . ( İsrail Başbakanı Binyamin ) Netanyahu tumturaklı konuşmalarla Kudüs ' ün birleştirilmesinden bahsederken , İsrail kentin Arap mukimlerine karşı dengesiz ve ayrımcı bir politika izliyor . Aynı şekilde gelişimden söz ederken , Arapların mesleki kariyerlerini yurt dışında tamamlamalarına engel oluyor . "

İsrail ' in Doğu Kudüs ' te yaşayan Filistinlilere yabancı göçmen muamelesinin ne kadar devam edeceğini de soran gazete Filistinlilerin haklarının da en az Yahudiler kadar olduğuna işaret ediyor .

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile