(ÖZEL) 85 Yil Önceki Formülün Anisiyla Boza Üretiyorlar

(ÖZEL) 85 Yil Önceki Formülün Anisiyla Boza Üretiyorlar

Bilecik’te soguklarin kendini iyiden iyiye hissettirmesinin ardindan boza tüketimi baslarken, Pazaryeri ilçesinde bir isletmede 85 yil önceki formülün anisiyla boza üretiyorlar.

Pazaryeri ilçesinde bir aile 4 kusak boyunca boza ve helva üretimini sürdürüyor. 1936 yilinda bu yana 90 metrekarelik ayni dükkânda boza üreten aile, sezonun açilmasiyla ilk üretimini yapti. Büyük dede Ishak Soydan’in 1913 yilinda Yugoslavya’dan Pazaryeri’ne göç edip çok zor sartlarda 1936’da ilçede 90 metrekare bir dükkân kiralayarak basladigi helva ve boza üretimi ayni yerde, ayni lezzetle devam ettiriliyor.

85 yildir 90 metrekarelik ayni dükkânda 4 kusaktir ayni lezzet

Ilçede 4 kusak boza üreticisi olan Ismail Soydan, kis aylarinda daha çok tüketilen, kusaklardir ilçede usta asçilarca titizlikle hazirlanan bozanin ilk sezon üretimini gerçeklestiklerini belirtti.

Dedesi Haci Ishak Soydan’in 1936 yilinda Pazaryerinde çarsi meydaninda 90 metrekarelik dükkânda boza üretimine basladigini dile getiren Soydan, “85 yil önce babamiz dedemizden ne gördüyse bizlere onu ögretti. Bizler de 4 usak olarak ayni kalite, ayni lezzette, ayni dükkânda üretimine devam ediyoruz. Müsterilerimize severek içecekleri boza üretmeye devam edecegiz." dedi.

Soydan, ürettikleri bozalari Bursa, Bilecik, Eskisehir, Kütahya, Afyon, Istanbul ve Ankara gibi birçok ildeki vatandaslara ulastirdiklarini sözlerine ekledi.

Faydasi saymakla bitmiyor

Türkiye’de genellikle daridan yapilan boza, baska ülkelerde yapildigi yerin baslica ürününe göre misir, arpa, çavdar, yulaf, bugday, kara bugday, arnavutdarisi, gernik gibi tahillarin unu, bazen de pirinç ve ekmek, nadir olarak da kenevir unu ve karamuk mayalandirilarak yapilir.

Boza, genelde kis aylarinda tüketilir. Kis aylarinda vücudun soguklara karsi direncini arttirmasi ile bilinen boza, çocuklarda kemik gelisimini güçlendirip, annelerin sütünü artiran, bagirsaklardaki çalismayi hizlandiran ve yaslilarda ise vücuda güç veren tam bir sifa kaynagi olarak biliniyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile