Suriyelilere Çalışma İzni Esnafı Sevindirdi

Hükümetin Suriyelilere çalışma izni verilmesi yönündeki çalışmaları, Antalya'daki sanayi esnafı ile kentteki meslek sahibi Suriyelileri sevindirdi Akdeniz Sanayi Sitesi Kooperatifi Başkanı Öztürk: 'Özellikle biz sanayicilerin çok büyük elaman sıkıntısı var. Sanayi sektöründe son yıllarda nitelikli eleman bulamıyoruz. Suriye'nin belli şehirlerinde bazı mesleklere sahip insanlar var. Bu insanların burada mesleklerini devam ettirebilmesi açısından bu düzenleme çok önemli' Suriyeli torna ustası Faraç: 'Türk hükümetinin Suriyelilere çalışma kolaylığı sağlaması bizleri çok mutlu etti. En önemlisi de artık sigortalı olabileceğiz'

HÜSEYİN KANBER - Suriyelilere çalışma izni verilmesi yönündeki çalışmalar, Antalya'daki sanayi esnafı ile kentte çalışan meslek sahibi Suriyelileri memnun etti.

Akdeniz Sanayi Sitesi Kooperatifi Başkanı Mehmet Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sitelerinde yaklaşık 500 Suriyelinin çalıştığını söyledi.

Mevcut yasa ve yönetmeliklere göre Suriyelileri sanayide resmi olarak çalıştıramadıklarını anlatan Öztürk, hükümetin Suriyeli göçmenlere yönelik başlattığı çalışma izni düzenlemesine yürekten destek olduklarını belirtti. Öztürk, 'Bu uygulama özellikle biz sanayi esnafı için ilaç gibi oldu çünkü çalıştıracak çırak ve usta bulamıyorduk. Hem Suriyeli meslek sahibi kardeşlerimiz evlerine ekmek götürecek hem de bizler bu şekilde kalifiye eleman açığımızı kapatacağız' dedi.

Yapılacak bu düzenlemenin çok faydalı olacağına inandığını kaydeden Öztürk, 'Yetkililerimizin aldığı bu kararı açık yüreklilikle destekliyorum. Zaten ülkemizde bu insanlar çalışıyorlar. Yasal zemine oturtulduğunda hem çalışan Suriyeli vatandaşlar burada daha rahat çalışabilecekler hem de bunları çalıştıran insanların da bunlara rahatlıkla iş verebilmelerinin önü açılacak. Özellikle biz sanayicilerin çok büyük elaman sıkıntısı var. Sanayi sektöründe son yıllarda nitelikli eleman bulamıyoruz' diye konuştu.

-'Halepli ustalar daha çok tercih ediliyor'

Saniyede özellikle Halepli ustaların tercih edildiklerine dikkati çeken Öztürk, 'Onların bir kısmı burada çalışıyor. Bir kısmı da çırak olarak çalışarak meslek öğrenmek istiyorlar. Hem sanatkarların hem de çırak olarak çalışıp mesleği öğrenmek isteyenlere bu yasal düzenlemenin çok büyük faydası olacağına inanıyorum' ifadelerini kullandı.

-'Yerli eleman bulamıyoruz'

Antalya'da sanayide çalıştıracak usta ve çırak bulmakta zorlandıklarını belirten Öztürk, şunları kaydetti:

'Toplumumuzda iş arayanların büyük bir kısmı kolay iş arıyor. Masabaşı iş arıyor. Kimse iş beğenmiyor. Şu anda kendi işletmemde 4-5 elemana ihtiyaç var. Gazetelere ilan veriyorum. Türkiye'nin muhtelif bölgelerinden eleman talep ediyorum. Buna rağmen bulamıyorum. Dükkanımdaki 20 torna tezgahından 15'i boş. İşimiz de var, iş sorunu da yok. Ama çalışacak eleman yok. Yerli eleman bulamıyoruz.'

Suriyeli sanatkarların Türk ekonomisine büyük katkı sağlayacaklarına inandığını vurgulayan Öztürk, 'Birçok işletmemiz, sanayi sitesi, Organize Sanayi Siteleri bu düzenlemeden olumlu şekilde faydalanacak. Özellikle Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş gibi illerimizde büyük fabrikalar var. Bu yasal düzenlemeden sonra buralarda daha kolay istihdam edilebilecek. Bu insanların hem evlerini geçindirmeleri, hem de sağlık hizmetlerinden yararlanmaları çok çok rahat olacaktır' diye konuştu.

- Suriyeli çırak ve usta

Halep'ten iki yıl önce Türkiye'ye gelen ve ailesiyle Antalya'ya yerleşen torna ustası Mahmut el Faraç (28) ise ülkesinde 12 yıl torna ustası olarak çalıştığını anlattı.

Savaş nedeniyle Türkiye'ye sığındıklarını belirten Faraç, bir yıl Gaziantep'te çalıştıktan sonra Antalya'ya geldiğini ifade etti.

Mesleğini yapmak için girişimlerde bulunduğunu ancak çalıştığı iş yerlerinin kanuni nedenlerle kendisine sigorta yapmadıklarını dile getiren Faraç, 'Türk hükümetinin Suriyelilere çalışma kolaylığı sağlaması bizleri çok mutlu etti. En önemlisi de artık sigortalı olabileceğiz' şeklinde konuştu.

Savaş nedeniyle okulunu bırakmak zorunda kaldığını anlatan Halepli 12 yaşındaki Ahmet Afer de ailesiyle Türkiye'ye geldiklerini kaydetti.

Babasının bir süre İstanbul'da terzilik yaptığını ve 4 kardeşi olduğunu anlatan Afer, Antalya'ya yerleştikten sonra kendisinin de bir yakını aracılığıyla sanayide çırak olarak çalışmaya başladığını kaydetti.

İlk olarak oto cam işleri yapan bir yerde meslek öğrendiğini ifade eden Afer, daha sonra diğer meslekleri de öğrenmek için çeşitli alanlarda çıraklık yaptığını söyledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile