Tayvan'daki Taipei Ulu Camii Restore Ediliyor

Tayvan'daki Taipei Ulu Camii Restore Ediliyor

Tayvan’in baskenti Taipei’de bulunan kültür mirasi 64 yillik Taipei Ulu Camii, restore edilerek yeniden kente kazandirilacak.

Tayvan’in en ünlü mimarlarindan birisi olan Yang Cho-Cheng‘in Osmanli ve diger Müslüman ülkelerinde bulunan camileri örnek alarak 1958 yilinda tasarladigi Taipei Ulu Camii, yapimindan 64 yil sonra yeniden restore ediliyor. Taipei’in en önemli tarihi yapilarindan biri olarak gösterilen ve Tayvan hükümeti tarafindan kültür mirasi olarak tescillenen camiinin restorasyon çalismalarinin finansörlügünü Taipei Belediyesi yapacak. Dis cephesinin restorasyonu tamamlanan ve yeni bir görünüme kavusan caminin restorasyonu için yaklasik 31 milyon Tayvan Dolari (931 bin ABD Dolari) harcanmasi planlaniyor.

Taipei Ulu Camii Vakfi Genel Müdürü Ismail Wang, çalismalarin son derece önemli oldugunu kaydederek, caminin dis kismini olusturan duvar ve mozaiklerin tamamen yenilendigini belirtti.

Projenin ikinci ayagi olan iç mekan düzenlemesinin kisa süre sonra yeniden baslayacagini ve 2023 yilinda projenin tamamlanacagini aktaran Wang, Taipei Ulu Camii’nin Türkler basta olmak üzere çok sayida Müslüman tarafindan sürekli olarak kullanildigini ve hem Tayvan hem de Taipei sehri için büyük bir kültürel simge oldugunun altini çizdi.

Öte yandan, restorasyon çalismalarinin baslamasi 2018 yilinda onaylanmasina ragmen salgin nedeniyle çalismalar aksamis, 2022 yilinin baslarinda çalismalara yeniden hiz kazandirilmisti. Taipei Belediye Baskani Ko Wen-Je geçtigimiz hafta katildigi bir etkinlikte camiinin önemine deginmis ve restorasyon islemlerini bizzat yakindan takip ettigini söylemisti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile