'Türk IHA'lari Harp Tarihini Degistirdi'

'Türk IHA'lari Harp Tarihini Degistirdi'

Doç. Dr. Faik Tanrikulu, “Türk IHA’lari harp tarihini ve güç dengelerini degistirerek hava savunma alaninda yeni bir dönemi baslatti” dedi.



Son yillarda önemli yükselis trendine giren Türkiye’nin savunma sanayi hamlelerinde en fazla öne çikan insansiz hava araçlari ve silahli versiyonu olan SIHA’lar sahada dengeleri degistirdi. Özellikle Suriye, Libya ve Azerbaycan’da sicak çatisma sahalarinda sergiledikleri performanslar, Türk yapimi SIHA’larin basarisini gözler önüne serdi. Konuyla ilgili açiklamalarda bulunan Istanbul Medipol Üniversitesi Insan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Faik Tanrikulu, “Alaninda ve emsallerine göre en iyileri arasinda olan Türk IHA’lari harp tarihini ve güç dengelerini degistirerek hava savunma alaninda yeni bir dönemi baslatti” dedi.



“Türkiye IHA teknolojisinde liderler arasinda”

Türkiye’nin IHA teknolojisinde dünyadaki lider dört ülkeden biri oldugunu ifade eden Doç. Dr. Tanrikulu, “Tarihin farkli dönemlerinde teknolojik gelismeler yeni dönemin isaretini verir. Bu yenilikleri getiren ülkeler ekonomi kazanç elde etmenin yaninda siyasi ve askeri olarak da üstünlük elde ederler. 21’inci yüzyil savunma ve istihbarat alanlarinda IHA ve SIHA’lar belirleyici rol oynuyor. Uzun süre hava gücü açisindan baska ülkelere ihtiyaç duyan Türkiye, insansiz hava sistemleri çalismalarina önemli yatirimlar yapiyor. Türk IHA’lari harp tarihini ve güç dengelerini degistirerek savunma alaninda yeni bir dönemi baslatti. Her ne kadar konvansiyonel savunma sistemi olarak kabul edilen tanklar ve agir silahlar bugünden yarina kisa süre de ortadan kaybolmasa da uzun vadede insansiz hava araçlari daha aktif olacaktir. Bu araçlarla birlikte havada, savunma ve saldiri konseptinde yeni bir süreç baslayacagi büyük ihtimal. IHA’larin sahadaki basarilari Türkiye’ye yeni firsatlar sunarken dis politika da elini güçlendirmekte ve siyasetini daha bagimsiz sürdürmesini saglayacak” seklinde konustu.



“IHA’lar Türkiye’nin gökyüzündeki basari hikayesi”

Türkiye’nin gökyüzündeki basari hikayesinin yabanci ülkeler tarafindan da övgü aldigini kaydeden Doç. Dr. Tanrikulu, “Ingiliz Savunma Bakani Ben Wallace, Türk insansiz hava araçlarini oyun degistirici olarak nitelendirdi. Almanya Savunma ve Stratejik Arastirmalar Enstitüsü Baskani Gert Estenhofer ise Alman savunma sisteminin çagin gereklerine cevap verebilmesi için insansiz hava araçlarinin silahlandirilmasi gerektigini vurgulayarak, “Türkiye bu konuda çok yüksek bir teknik düzeye ulasti. Biz SIHA’larin gerekliligini tartisirken, Ankara yillardir basarili bir teknoloji olusturdu” dedi.

SIHA’larin Ukrayna, Katar ve Polonya’ya ihraç edilmesi ise hem siyasi hem diplomatik açidan yerli teknolojinin önemini gösterdi. Özellikle 24 adet Türk yapimi SIHA’nin NATO üyesi Polonya’ya ihraç edilmesi tarihi bir öneme haiz. Insansiz hava araçlari, Türkiye’nin sadece milli ve özgün araci degil ayni zamanda gökyüzünde sonuç alinan bir basari öyküsüdür” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile