Umman'in Yemen Krizinin Çözümüne Iliskin Baslattigi Girisim Basarili Olacak Mi?

Uzmanlar, kapilarini tüm Yemenlilere açik tutan Umman'in ara buluculuk çabalarinin büyük kabul görebilecegini ifade ediyor Yemenli gazeteci yazar Faysal elHuzeyfi: 'Yemen'deki savasin baslangicindan bu yana Umman'in tutumunda bir degisiklik olmadi. Umman, Körfez ülkelerinin rizasiyla da Yemen'in birlik ve istikrarina basindan bu yana vurgu yaparak kendisini halk nezdinde dürüst bir ara bulucu olarak kanitladi' Yazar ve arastirmaci Yasin etTemimi: 'Suudi Arabistan öncülügündeki koalisyonun yillardir savas yoluyla isi çözememesinin ardindan uluslararasi toplum Yemen dosyasi konusunda daha ciddi görünüyor'

MEHMET NURI UÇAR - Umman'in Yemen krizinin çözümüne iliskin çabalari kapsaminda Iran destekli Husiler ile görüsmek üzere baskent Sana'ya heyet göndermesi ülkede savasi durdurmak ve siyasi süreci ilerletmek için önemli bir firsat olarak degerlendiriliyor.

Umman'dan bir heyet 5 Haziran'da Yemen'deki iç savasin taraflarindan Husiler ile görüsmek üzere baskent Sana'ya giderek Husilerin lideri Abdulmelik el-Husi ile bir araya gelmisti.

Ummanli taraflarca yapilan bu ziyaret, Yemen'de yaklasik 7 yildir devam eden savas süresince ilk olma özelligi tasiyor.

Muskat yönetimi Orta Dogu'daki krizlerde ara bulucu rolüyle öne çikiyor. Husiler de Yemen'deki krize çözüm için yürütülen müzakerelerde Birlesmis Milletler (BM) temsilcileriyle görüsmelerini genellikle Umman'da gerçeklestiriyor.

- Muskat'in girisimi taraflar arasinda büyük kabul görebilir

Yemenli gazeteci yazar Faysal el-Huzeyfi, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Umman'in tarafsizlik siyasetini benimsedigini ve kapilarini tüm Yemenlilere açik tuttugunu belirterek, Umman'in ara buluculugunun büyük kabul görebilecegini ifade etti.

Huzeyfi, "Yemen'deki savasin baslangicindan bu yana tutumunda Umman'in bir degisiklik olmadi. Körfez ülkelerinin rizasiyla da Yemen'in birlik ve istikrarina basindan bu yana vurgu yaparak kendisini halk nezdinde dürüst bir ara bulucu olarak kanitladi." ifadelerini kullandi.

Umman’in savasi durdurmak, siyasi süreci ilerletmek ve Yemen'e kapsamli baris ve istikrar getirmek için uluslararasi ve bölgesel çabalari desteklemede oynadigi role deginen Huzeyfi, Muskat yönetiminin baslattigi son girisimi de önemli bir firsat olarak gördügünü aktardi.

Yemenli yazar ve arastirmaci Yasin et-Temimi de Umman'in Yemen'deki çabalarina olumlu yönde baktigini belirterek, "Suudi Arabistan öncülügündeki koalisyonun yillardir savas yoluyla isi çözememesinin ardindan uluslararasi toplum Yemen dosyasi konusunda daha ciddi görünüyor." dedi.

Temimi, "Genel anlamda baris ve ateskes girisimleri kapsaminda Husilerin üzerindeki hava ve deniz kusatmasini kaldiracak Sana Havalimani ve ülkenin batisindaki Kizildeniz kiyisinda yer alan stratejik Hudeyde Limani'nin açilmasinin garanti edilmesi, birçok gözlemci tarafindan Husilerin en az kayipla çikmasi için bir cankurtaran halati ve sorunlarin ertelenmesi olarak görülüyor." degerlendirmesinde bulundu.

- Heyetin ziyaretinin ardindan Umman Sultani'ndan Kral Selman'a mektup

Umman heyetinin Sana'yi ziyaret etmesinin ve Husilerin lideri ile görüsmesinin ardindan Sultan Heysem bin Tarik bin Teymur Al Said, Suudi Arabistan Krali Selman bin Abdulaziz'e mektup gönderdi.

Suudi Arabistan resmi ajansi SPA'da yer alan habere göre, Suudi Arabistan Disisleri Bakani Faysal bin Ferhan, Umman Disisleri Bakani Bedr bin Hamed el-Busaidi'yi baskent Riyad'daki bakanlik binasinda karsilayarak, Umman Sultani'ndan Kral Selman'a gönderilen mektubu teslim aldi.

Mektubun, iki ülke arasindaki iliskilerin yani sira bölgesel ve uluslararasi arenada yasanan gelismeleri ele aldigi ifade edildi.

- BM Yemen Özel Temsilcisi'nden Sana'nin ardindan Iran ziyareti

Bu arada Birlesmis Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths, 31 Mayis'ta Sana'ya gelmesinin ve Husilerin lideri Abdulmelik el-Husi ile bir araya gelmesinin ardindan bölge temaslarini Tahran'a 8-9 Haziran'da düzenledigi ziyaret ile noktaladi.

Ziyaret kapsaminda Griffiths, Iran Disisleri Bakani Muhammed Cevad Zarif ve diger bazi yetkililerle görüstü.

Griffiths, Twitter hesabindan yaptigi paylasimda, iki gün süren Tahran ziyaretinde Yemen arenasindaki son gelismeleri görüsmek üzere üst düzey Iranli yetkililerle bir araya geldigini belirtti.

- Yemen'deki iç savas

Uzun süredir siyasi istikrarsizligin hüküm sürdügü Yemen'de Iran destekli Husiler ile hükümete bagli güçler arasinda çatismalar yasaniyor.

Husiler, Eylül 2014'ten bu yana baskent Sana ve bazi bölgelerin denetimini elinde bulundururken, Suudi Arabistan öncülügündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten bu yana Husilere karsi Yemen hükümetine destek veriyor.

BM'ye göre, dünyanin en büyük insani krizlerinden birinin yasandigi Yemen'de nüfusun yüzde 80'i insani yardim ve korumaya ihtiyaç duyuyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile