Venezuela'ya Küba Üretimi Kovid-19 Asisi Abdala'nin Ilk Sevkiyati Ulasti

Venezuela'ya Küba'nin yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karsi gelistirdigi "Abdala" ismi verilen asinin ilk doz sevkiyati ulasti.

Venezuela Devlet Baskan Yardimcisi Delcy Rodriguez, yaptigi açiklamada, Küba ile yaptiklari anlasmanin bir parçasi olarak Abdala asisinin ilk partisinin ülkeye geldigini bildirdi.

Küba'nin Kovid-19 ile mücadelesinin taktire sayan bulduklarini vurgulayan Rodriguez, "Dünyadaki en iyi etkinliklerden birine sahip olaganüstü bir asidir. Bugün Küba, asi adaylariyla birlikte etik, ahlaki, bilimsel ve teknolojik dersler veriyor. Halklarin iradesine karsi gelebilecek hiçbir abluka yoktur." ifadelerini kullandi.

Rodriguez, Abdala asisinin yüzde 92'nin üzerinde bir etkinlik gösterdigini öne sürerek, asinin ülkeye gönderilmesinde destek veren Küba Devlet Baskani Miguel Diaz-Canel'e tesekkür etti.

Küba Genetik Mühendisligi ve Biyoteknoloji Merkezinin (CIGB) 22 Haziran'daki Twitter paylasiminda, üretilen anti Kovid-19 dozunun etkinliginin yüzde 92,28 oldugu belirtilerek, "Küba'nin bugün 5 asi adayi var, yüzde 62 etkinlik ile Soberana 02 ve yüzde 92,28 etkinlik oraniyla Abdala, bunlar zaten asi olarak kabul ediliyor. Küba, kendi öz imkanlariyla nüfusunu asilayan ilk ülke olacak." demisti.

Küba, 19 Mart'ta çalismalari devam etmekte olan asilardan birinin insan denemeleri için onaylandigi ve 19 ila 80 yaslari arasinda yaklasik 48 bin kisi üzerinde denenecegini açiklamisti.

- Abdala ismi nereden geliyor

Asiya verilen bu ismin önemi Küba'nin ulusal kahramani ve simgesi Jose Marti'nin, Küba'nin sömürgecilige karsi savasina atifta bulunarak yazdigi siir kitabi Abdala'dan geliyor.

Kamuya açik internetteki bazi kaynaklarda ise Abdala adinin Arapçada "Abdullah" anlamina gelen ve Marti'nin siir kitabinda Islam ülkesinde yasayan bir Arap'in bagimsizlik ugruna savasa katilmasi hikayesi de isleniyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile