Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Mısır'da darbe karşıtlarına müdahale olaylarını yakından takip ediyor.

Başbakan Erdoğan, Mısır güvenlik güçlerinin Kahire'deki Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarında günlerdir darbe karşıtı gösteri yapan Mısırlılara sert müdahalesi hakkında erken saatlerde bilgilendirildi.

Başta Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile telefonla görüşen Başbakan Erdoğan, uluslararası temaslara başladı.

Şu anda Türkiye, Mısır'daki olaylarla ilgili yoğun bir diplomasi trafiği sürdürüyor.

AA EKİBİNE GÖZALTI
Bu arada Mısır'daki olaylar sırasında Mısır güvenlik güçlerinin darbe karşıtlarına müdahalesini görüntüleyen Anadolu Ajansı ekibi gözaltına alındı.

Anadolu Ajansı Ortadoğu Bölge Müdürlüğünde görevli kameraman Ahmed Said ile fotomuhabiri Muhammed Hossam, olayları çektiği sırada askerler tarafından gözaltına alındı.

AA ekibinin çektiği fotoğraf ve görüntülere el koyan güvenlik güçleri, bir süre sonra Said ile Hossam'ı serbest bıraktı.

Rabiatul Adeviyye Meydanı'ndan yapılan canlı yayınların kesildiği ve jammer'lar yardımıyla göstericilerin iletişim kanallarını kullanmalarının engellendiği de iddia ediliyor.

Mısır'da Güvenlik Güçleri El Fetih Camisi'ne Girdi

Mısır güvenlik güçleri, El-Fetih Camisi'ne gaz bombaları atarak müdahale etti. Camiden dışarı çıkanlar ise gözaltına alındı.
Mısır'ın başkenti Kahire başta olmak üzere birçok kentte düzenlenen 'Öfke Cuması' protestoları, yine kanlı sona erdi. Mısır Sağlık Bakanlığı, dün yaşanan olaylarda toplam 173 kişinin öldüğünü, ölümlerin 95'inin Kahire'de yaşandığını açıkladı. Bakanlık, ülke genelinde yaralananların sayısını 1330 olarak verirken, Kahire'deki yaralı sayısının 596 olduğu belirtildi.

Çatışmaların yoğunlaştığı noktalardan biri olan Ramses Meydanı'ndaki El-Fetih Camisi'ne yaklaşık 1500 kişi sığınmış ve güvenlik güçlerinin çember altına aldığı camide mahsur kalmışlardı.

Güvenlik güçlerinin az önce camiye gaz bombalarıyla müdahale etmeye başladığı bildirilirken, dışarı çıkanların gözaltına alındığı öne sürüldü.


TÜRK MUHABİRLERLE İLETİŞİM KESİLDİ

Bu arada AA muhabiri Hiba Zekeriya ile TRT Muhabiri Metin Turan camide mahsur kaldı

Camide bulunan AA Muhabiri Hiba Zekeriya ile TRT Muhabiri Metin Turan ile iletişim kesilirken, Mısır medyası cami içerisinde bulunan bir Türk vatandaşının güvenlik kuvvetleri tarafından tutuklandığını bildirdi.

El Feth Camisi'ne yapılan müdahale sırasında yaralananlar olduğu öğrenilirken, Mısır İçişleri Bakanlığı yetkilileri, camiye operasyonun, camide bulunan göstericilerin arasında Özbekiye karakoluna saldıran kişiler ile Ramses Meydanı'nda bir binanın yakılmasından sorumlu kundakçıların bulunduğu gerekçesiyle yapıldığını iddia etti.

'MİNAREDEN ATEŞ AÇILDI'
Mısır'ın özel CBC kanalı, El-Fetih Camisi'nin bir minaresinden, silahlı kişilerin güvenlik güçlerine ateş açtığını, güvenlik güçlerinin de ateş açarak karşılık verdiğini duyurdu.

Reuters'ın verdiği bilgiye göre, televizyonda yayınlanan görüntülerde, minarede kimliği belirsiz silahlı kişilerle güvenlik güçlerinin çatıştığı görüldü.

CBC, çatışmanın Müslüman Kardeşler örgütü üyeleriyle güvenlik güçleri arasında yaşandığını öne sürdü.

CAMİDE MAHSUR KALMIŞLARDI

Öfke Cuma'sı protestolarında, Kahire'nin Ramses Meydanı'nda bulunan El-Fetih Camisi'nde yaklaşık 1500 insan mahsur kalmıştı. Yerel saatle 19.00 sularında, şiddetten kaçmak için içeride bulunan Mısırlılar ‘güvenli çıkış' için yardım istedi.

MENA haber ajansının verdiği bilgiye göre, güvenlik güçleri, etrafını kuşatıkları camide ‘silahlı kişilerin bulunduğunu ve içeriden polis ve diğer güvenlik güçlerine ateş ettiklerini' öne sürmüştü.

Mısırlı bir doktor, Ahram Online sitesine yaptığı açıklamada, ‘camide bulunan 1500 gösterici ve 31 doktorun güvenli bir şekilde camiden çıkmak için talepte bulunduğunu' belirtmişti. Camide 70 yaralı olduğu bildirilmişti.

Caminin etrafında 5 zırhlı, 10 polis aracının bulunduğu belirtilmiş ve içeridekilerin en az 12 saattir yemek yiyemediği ifade edilmişti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile