TBMM Genel Kurulu'nda hükümet adına konuşan Bülent Arınç, "Tüm konuşanlara tebriklerimi sunuyorum. Bence yakışan budur. Çirkin söz ve kavga bekleyenlerin hepsini yüce Meclis boşa çıkardı" dedi.

Genel Kurul oturumunun açılmasının ardından CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, Şafak Pavey'in özel durumunu da hatırlatarak usül tartışması açılması için talepte bulundu. MHP sıralarından ise buna itiraz geldi.

OTURUMA ARA VERİLDİ

Meclis Başkanvekili Meral Akşener de partilerin grup başkanvekillerini kürsü arkasına davet ederek 15 dakika ara verdi.

Oturumun ardından partileri adına sözcüler konuşma yaptı.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Meclis'te 'başörtüsü sebebiyle çatışma çıkacak' beklentilerinin milletvekilleri tarafından boşa çıkarıldığını söyledi. Meclis'i takdir ettiğini ifade eden Arınç, toplumda başörtüsü konusunda olumsuz tepki olmadığını belirtti.

Hükümet adına konuşan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç şunları söyledi:

TOPLUMDA BAŞÖRTÜSÜNE KARŞI OLUMSUZ TEPKİ YOK

'Bugün Genel Kurul'u çok anlamlı hale getiren herkesin merakla beklediği bir konu var. Bazı arkadaşkarımız kendi arzularıyla başörtüleriyle geldiler. Buna karşı toplumda çok olumsuz tepki yok. Tüm konuşmaları dikkatle izledim. Tüm konuşanlara tebriklerimi sunuyorum. Bence yakışan budur. Çirkin söz bekleyenlerin hepsini yüce Meclis boşa çıkardı. Ben de konuşmamda aynı ağırlıkta olmaya devam edeceğim. Sayın İnce'nin birbiri ile kafiyeli farklı konularda hükümetimizi ve partimizi suçlamasını kabul etmiyorum.

'O GÜN DIŞARI DİYENLERİN HEPSİ DIŞARIDA KALDI'
Bundan 14 yıl önce Merve Kavakçı bu salonu girdiğinde o gün Meclis'imize yakışmayan tartışmalar oldu. Rahmetli Ecevit'in kürsüye çıkarak yaptığı konuşmaları unutmak istiyorum. 'Dışarı dışarı dışarı'lar and içmek mümkün olmadı. Bu acı bir tablodur. O gün bağıranların hemen hemen hepsi dışarıda kaldığı gibi halk bunu affetmedi, hepsini yanlış buldu. Öncelikle bu mesele üniversitelerdeki kılık-kıyafet ile başladı. Şimdi bütün üniversitelerimizde hemen hemen kıyafet yasağı kalmamıştır. Mazbatasını aldığı halde andı içirilmeyen milletvekili ile üniversite okumak isteyen gençlerimizin kaderi burada buluştu. Sabırla bu sorunların çözüleceğine inandık.

BAŞÖRTÜSÜ SİYASİ SİMGE İSE YAKALARINIZDAKİ ROZET NE?'
Hukuk normuna bakmamız lazım. Kadınların başının açık olmasını söyleyen kanun yoktur. Aksine burada bir serbestlik olduğunu görüyoruz. Başörtüsü siyasi simge ise yakalarınızdaki rozet ne oluyor? Kadınlarımızı başı açık ve başı kapalı olarak ayırmak ahlaksızlığın daniskasıdır. Memurlar için pantolon giyme özgürlüğü geldiyse bu haliyle milletvekillerimiz için de olmalı.''

AHLAKSIZLIĞIN DANİSKASI
Sayın Buldan ve diğer arkadaşlarım doyurucu konuşmalar yaptı. Hepsiyle ilgili bir araya gelip çözüm bulabileceğimizi umuyorum. Ben kayıtlara geçen her sözümün arkasındayım. 2005 tarihli bazı haberler yayınladı. Hepsini çıkardım. İnce'nin bana atfettiği sözlerin hiçbir yok. Ben 2005'te Leyla Şahin hakkındaki kararı değerlendirmişim.
Meclis Başkanlığım dönemimde her gün soru önergesi veriliyordu. Kendi kıyafetleriyle buraya gelecekler diyordum. Bugün bu işe karşı çıkanların 2,5 sene sonra burada olacaklarını sanmıyorum, bizler de olmayacağız belki. Kadınlarımızı başı açık yada kapalı şekilde kategorize etmek ahlaksızlığın daniskasıdır.

Şafak Pavey ile ilgili konu. Burada kadının erkeğin nasıl giyineceği açık. Burada 56. Madde çok gülünç yazılmış. Şimdi Sayın Meral Akşener'in ayırmadığı için başkanlık kürsüsünde başkan, beyaz gömlek üzerine beyaz kelebek. Bu kadar rüküş bir kıyafeti sayın Akşener'e giydirecek halimiz yoktu. İçtüzük değişmedi. Fiili olarak kendileri seçtiler belirlediler. Memurlar için pantolon giyme özgürlüğü geldiyse milletvekilleri içinde olmalı. Kadınlar için pantolon elbette güzel kıyafettir. Bir düzenlemeyi de rahatlıkla yapalım.

Hasan Celal Güzel: Başörtüsüne karşı çıkmak Ortaçağ zihniyetidir

'Millet olarak başörtüsü meselesinden bıktık' diyen Sabah Gazetesi Yazarı Hasan Celal Güzel, 'Başörtüsüne karşı çıkmak Ortaçağ zihniyetidir' dedi.
A Haber'de yayınlanan Ajans programına konuk olan Sabah Gazetesi Yazarı Hasan Celal Güzel, başörtüsü meselesine ilişkin CHP'ye sert eleştirilerde bulundu.

'Millet olarak başörtüsü meselesinden bıktık' diyen Güzel, 'Kiminle konuşsam'yine mi başörtü meselesi','yine CHP hadise çıkarıyor'şeklinde tepkilerle karşılaşıyorum. Bırakınız insanlar istedikleri gibi başlarını örtsünler ya da açsınlar. İkisi de hak. Bir zamanlar söyledim,'bu bir insan hakkı'diye. Eski bir adalet bakanı itiraz etti. Ben de kızdım;'Peki hayvan hakkı mı?'dedim. Gerçekten insan hakkı' ifadelerini kullandı. Güzel şunları söyledi:

'Hem kadınlarla erkekler arasında hiç bir fark gözetmeyeceksiniz, cinslerin ayrımına karşı çıkacaksınız; doğru olan da budur hem de 21. yüzyılın başında tam bir Ortaçağ zihniyetiyle'kadınların başörtüsü böyle olur, örtünmesi böyle olur'diyeceksiniz. Bırakınız kadınlar inançlarının icabını yapsınlar ya da mesele inanç değil ise, gösteriş ise onu da yapsınlar, siyasi ise onu da yapsınlar. Bize ne?

Yani bu bir simge ise elbette simge de olabilir. Nasıl rozetler takılıyorsa, bunlar da takılabilir. Kaldı ki başörtünün simgeyle ilgilisi yok.'

'CHP LAİKLİK İSTİSMARINDAN VAZGEÇMELİ'


Hasan Celal Güzel, 'Bugün de bazı Sayın CHP'liler kalkacaklar laiklikten, iç tüzükten bahsedecekler. Bunun laikle ne alakası var? Tam tersine insanların istediği gibi inançlarını yaşayamaması laikliğin bir bakıma zedelenmesi demek değil mi?' diye sordu.


Güzel, 'Bırakın başlarını kapatsınlar. Başlarını kapatmaları fikirlerini kapatmaları demek değil ki...' ifadesini kullandı.

Mevzuatta başörtüsünü yasaklayan bir madde olmadığını da vurgulayan Güzel, 'Yani isteyen TBMM'ye istediği kıyafetle gidebilir. Bu ne yazık ki çağdışı kalma konusudur. Artık CHP bundan kurtulmalıdır. CHP artık bu laiklik istismarından, kılık kıyafet gibi tamamen üst yapı, güya devrimlerinden vazgeçmeliler. Değiştik diyorlar, bakıyoruz yine değişmemişler' dedi. BEYAZ GAZETE
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile