Şanlı: “CHP Uyardı, Tevkifat Oranı İndi”

Şanlı: “CHP Uyardı, Tevkifat Oranı İndi”

CHP Mersin İl Başkanı Yılmaz Şanlı, yaptıkları uyarı sonucunda hükümetin yanlıştan dönerek çiftçilerin ürün satışlarındaki prim tevkifatını yeniden yüzde 1’e indirdiğini söyledi.

CHP İl Başkanlığı’nda basın toplantısı düzenleyen Yılmaz Şanlı, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından Mersin’de yüzde 1’den yüzde 5’e yükseltilen tevkifat oranları ile ilgili açıklama yaptı.

İl Başkanı Şanlı, 15 Mart 2012 günü yaptığı basın açıklamasında, AK Parti iktidarında, bürokratların hukuk tanımaz kararları ile Mersin çiftçisini cezalandırmaya devam ettiğini söylediğini anımsattı. Söz konusu açıklamada, SGK Mersin İl Müdürü Mükremin Sürücü’nün yaptığı açıklama ile ‘Tevkifat yapmakla yükümlü olan gerçek ve tüzel kişilerin, tarımsal faaliyette bulunanlardan satın aldıkları ürün bedelleri üzerinden prim borçlarına mahsuben yüzde 5 oranında tevkifat yapmaları gerektiği sonucuna varılmıştır’ dediğini aktardığını dile getiren Şanlı, çiftçilerin ürün satışı üzerinden yüzde 1 olarak yapılan tevkifatın 6 Mart 2012 tarihinden itibaren yüzde 5’e çıkarıldığını kaydetti.

O gün yaptığı açıklamada SGK yetkililerini kınayarak, bir yazı ile yapılan bu artışın yasal olmadığını da belirttiğini ve bu yanlış kararın düzeltilmesini istediğini anlatan Şanlı, CHP Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Faik Oztrak'a konu hakkında bilgi verdiğini aktardı. Öztrak’ın, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle bir soru önergesi vererek konuyu gündeme taşıdığını ifade eden Şanlı, “Tüm bu gelişmelerden sonra 29 Mart günü bazı haber sitelerinde SGK Yönetim Kurulu’nun çiftçilerin sattıkları ürün bedelleri üzerinden 6 Mart 2012’den itibaren prim borçlarına istinaden kesilen yüzde 5 tevkifat oranını yeniden yüzde 1’e indirdiği şeklinde açıklamalar yer almıştır. AKP iktidarının yanlıştan dönmesi için CHP olarak uyarı görevimizi yapmanın ve tevkifatin tekrar yüzde 1’e indirilmesinin sevincini çiftçi kardeşlerimizle paylaşıyoruz” dedi.

Şanlı, çiftçileri de uyararak, “Çiftçi kardeşlerimizi, Sosyal Güvenlik Kurumlarına giderek sigortalı olmak için işlemlerini yaptırmaya ve ‘borcu yok’ ya da muafiyet belgesi almaya, bu belgeleri de ürünlerini sattıkları kişi ya da kurumlara ibraz ederek sattıkları ürünlerin bedelleri üzerinden tevkifat yapılmasına müsaade etmemelerini hatırlatıyoruz” diye konuştu .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile